Kirje petetylle lähimmäiselleni

12.11.2005 Kirjoittanut Petteri Haipola

Minä vetoan sinun omaantuntoosi ja haluusi tehdä hyvää ja olla vahingoittamatta itseäsi tai läheisiäsi julkaisemalla tämän kirjeen kotisivullani. Siinä ei ole mitään henkilökohtaista kirjeen saajaa koskevaa tietoa, joka voisi vahingoittaa häntä. Kirjeen tarkoitus on yksinomaan auttaa ihmisiä ja saada heidät ymmärtämään, mistä verkostomarkkinoinnin liikeideassa on todellisuudessa kysymys. Sen ”liikeidea” on se ”varsinainen tuote”, mikä myydään yhä uudestaan yhä suuremmalle määrälle ihmisiä. Kulissina olevat ”oikeat tuotteet” ovat vain välttämätön paha, mikä täytyy lain mukaan olla olemassa, jotta toiminta olisi elinkeinovapauteen perustuen edes paperilla lähtökohtaisesti laillista eikä laitonta rahankeräystä ja pyramidipeliä, mitä se todellisuudessa syväluotauksen ja tarkan analyysin perusteella kuitenkin on.

Move Networks Oy:n pyramidipeliin osallistuneelle lähimmäiselleni,

Olet nyt varmasti miettinyt näitä asioita jonkin aikaa.
Uskon, että sinulla on jotenkin paha olo kaiken tapahtuneen johdosta.
Olet varmastikin hämmentynyt asioista, etkä oikein tiedä, mihin uskoa ja miten ajatella.
Mielesi voi olla vähän sekaisin.
Niin se yleensä on, kun on lähtenyt mukaan toimintaan ja epäilys valtaa mielen, kun huomaa, ettei kaikki menekään niin kuin ylälinja on sanonut, vaikka tekee itse tunnollisesti oman osuutensa, mutta hetkinen… eivätkö he vihjaa jotakin siihen suuntaan, ettet ole sittenkään tehnyt vielä tarpeeksi, koska alalinjasi ei kasva? Sinun täytyy panostaa tähän touhuun vielä vähän enemmän, ostaa lisää motivointimateriaalia, käydä kokouksissa, koulutustilaisuuksissa, eventeissä, tehdä enemmän jne…

Huomaatko, miten paineita ja syitä kasataan ”huomaamatta” yksittäisen edustajan harteille ja ohjataan ajatukset pois itse järjestelmästä, ikään kuin siinä ei olisi mitään vikaa?

Niin: koko ajan on yli 50 % ilman alalinjaa ja koko ajan on yli 90 % ilman tuottavaa alalinjaa. Tämä asia ei muutu miksikään, vaikka verkoston jäsenten määrä kasvaisi. Oletko koskaan ajatellut sitä, että päästäksesi voitolle, täytyy koko verkostossa olla keskimäärin 100 hävinnyttä sinua kohden, joka voitat? Sinua hämää se, että omassa alalinjassasi saattaa hieman yli kymmenen jäsenen verkostolla saada omansa takaisin, jos verkoston jalat etenevät tasatahtia ja riittävän nopeastikin, mutta etkö huomaa jo siitä, että sen yhden voittajan alalinjassa täytyy olla ne vähintään 10, jotka eivät voita? Tämä voittajien ja häviäjien suhde pysyy jatkuvasti samana ja huononee entisestään, mitä kauemmin verkosto on markkinoilla.

Alalinjasta eroaa koko ajan tappion kärsineitä jäseniä ja siihen liittyy mukaan uusia tappion kärsiviä jäseniä. Tällä tapaa hävinneiden suhteellinen osuus kasvaa jatkuvasti. Kun verkosto on kasvanut kerran tarpeeksi suureksi ja se on saanut tietyn osuuden markkinoista, voi se jatkaa vuodesta toiseen ja vuosikymmenestä toiseen samalla tavalla. Pääyhtiön omistajat ja ylälinjan ensimmäisenä mukaan liittyneet jäsenet, jotka ovat niitä pääyhtiön omistajia, ansaitsevat jatkuvasti niiden hävinneiden rahoilla, jotka eroavat verkostosta viimeistään parin vuoden yrittämisen jälkeen, kun antavat lopulta periksi mahdottomalta tuntuvan tehtävän edessä.

”Pomoille” on sinusta eniten hyötyä, mitä kaummin he saavat sinut pysymään mukana järjestelmässä ja kuluttamaan ja kuluttamaan ja kuluttamaan… He elävät sinun työlläsi ja rahoillasi. Sinä maksat heille siitä hyvästä, että myyt heidän tuotteitaan ja teet työtä heidän hyödykseen. Sinulla ei ollut alun alkaenkaan samaa mahdollisuutta menestyä kuin niillä, jotka lähtivät mukaan toimintaan ensimmäisten joukossa. On ihan eri asia liittyä mukaan ensimmäisen 10 joukossa kuin sen jälkeen, kun 1,000 jäsentä on verkostossa, tai 10,000. Tuhannelle tai kymmenelle tuhannelle on tarjolla paljon vähemmän asiakkaita per uusi edustaja kuin niille, jotka panivat verkoston alulle ja ”valtasivat markkina-osuutensa” muilta alan firmoilta, siis verkostomarkkinointiyhtiöiltä.

Vain pieni osuus verkostomarkkinointifirmoista valtaa merkittäviä osuuksia perinteisiltä yrityksiltä. MLM-firmat kilpailevat toisiaan vastaan ja saman firman eri organisaatiot eli linjat samoin toisiaan vastaan. Toivottavasti huomaat sen, miten päätöntä on tehdä yhteistyötä oman tiiminsä kanssa, sillä sekin pitää sisällään joukon kilpailijoitasi, jotka pilaavat sinun mahdollisuutesi menestyä, koska vievät sinulta asiakkaat ja uudet ehdokkaat alalinjaasi ajatellen omiin kilpaileviin organisaatioihinsa. Onko mitään järkeä tehdä yhteistyötä kilpailijoidensa kanssa ja auttaa heitä tuhoamaan oma mahdollisuutesi menestykseen?

Pyydän sinua ajattelemaan omilla aivoillasi sen sijaan, että uskoisit sokeasti ylälinjasi väitteisiin ja ideologiaan. He yrittävät vaikuttaa sinun mielipiteeseesi ja päätökseesi, mutta niin yritän minäkin. Toisen auttaminen ja opastaminen totuuden löytämiseen ei ole väärin ja jokainen meistä vaikuttaa toinen toisensa mielipiteisiin sekä ajatuksiin omalla toiminnallaan. Jos joku vaikuttaa hyvän asian puolesta, ei se ole väärin, vaan oikeudenmukaista, totuudellista ja lähimmäisen rakkautta. On hyvä, jos jokainen ihminen uskaltaisi kyseenalaistaa aiemmin uskomansa asiat ja ottaa selvää tosiasioista sekä perustaa oman näkemyksensä puolueettomalla tavalla faktoihin perustuen eikä kukaan luottaisi sokeasti toisten ihmisten mielipiteisiin tai sanoihin. Vaikka kukaan ei pystyisi olemaan täysin puolueeton ajattelussaan, niin mahdollisimman suuri objektiivisuus on etu asioita ratkottaessa ja päätöksiä tehtäessä. Jos päätökset tehdään pelkästään omasta hyötynäkökohdasta käsin, on vääryyden harjoittaminen luvallista: se, että ansaitsee toisten maksaessa siitä, kun tekevät työtä sinun hyväksesi ja markkinoivat tätä samaa ideaa yhä uudestaan omille perheilleen, sukulaisilleen ja ystävilleen. Sinäkin lähdit mukaan ystävän tai sukulaisen sponsoroimana, mutta onko sinusta oikein käyttää tällä tavalla hyväksi ihmisten välistä luottamusta ja kaupallistaa se liiketoiminnan tai pikemminkin ideologian ja elämäntavan tarkoitusperiä varten?

Toivon, että päättäisit julkaista oman kokemuksesi Movessa. Se voi auttaa monia pääsemään eroon tästä tai muista vastaavista järjestelmistä, joiden avulla riistetään rehellisiä ja työtäpelkäämättömiä ihmisiä. Pahinta on se, että nämä ammattivärvääjät ja pääyhtiöt opettavat alalinjaansa syyllistämään itseään sekä syyttämään omaa alalinjaansa siitä, kun nämä ovat hävinneet rahansa verkostoon. Tämäkin ajatustapa ja toimintamalli on ”monistettu” ylälinjasta sekä pääyhtiöstä alalinjaan, niin että jokainen toimii ”saman kaavan mukaan” ja muunlainen ajattelu on ”kiellettyä”, koska se on ”negatiivista” ja vähentää ”uskoa” onnistumisen mahdollisuuteen. Huomaatko, miten nämä järjestelmät saavat ihmiset toimimaan uskon ja henkilöön kohdistuvan luottamuksen varassa ja ”unohtamaan faktat”? Faktat ovat samat ja pysyvät samoina: yhtä voittajaa kohden on verkostoissa yli 100 hävinnyttä edustajaa. Nämä voittajat saavat toimeentulonsa näiden häviäjien rahoista ja työpanoksesta. Syy tappion kärsivien häviöön on järjestelmän pyramidirakenteessa eikä heissä itsessään, niin kuin ylälinja on saanut alalinjan ja yksittäiset edustajat uskomaan. Sinäkin olet ottanut syyt omille niskoillesi aiemman viestisi perusteella, kun sanoit, ettet syytä ketään vaan olet itse vastuussa siitä, kun et menestynyt. Huomaatko, miten aivopesu on toiminut omalla kohdallasi? Voi, kun saisin sinut vakuutetuksi siitä, ettet sinä ole syyllinen vaan uhri, petoksen ja salakavalan huijauksen uhri! Mistä lähtien on ollut oikein syyllistää huijatut uhrit ja sanoa, että nämä huijarit ”auttavat lähimmäisiään”?

Kirjoitan sinulle vielä huomiristisen kuvauksen siitä, miten järjetöntä on verkostomarkkinoijien tapa tarjota työpaikkoja työtä ja rahaa tarvitseville. Toivottavasti nämä ajatukset saavat sinun silmäsi sepposen selälleen ja avoimiksi, niin että näet ”verkosto-keisarin” olevan kokonaan ilman vaatteita! Keisari olet sinä itse, (jos olet puolustanut ideaa ja ylälinjaasi) huijari-kankurit ovat ylälinjan tiimi-johtajat sekä pääyhtiön omistajat. He ovat saaneet alalinjan uskomaan, että heillä on maailman parhaista ja kalleimmista kankaista kudotut vaatteet päällään. He röyhistelevät rintaansa ja kerskuvat siitä, miten loistava ja hieno heidän pukunsa on. He kulkevat juhlaparaatissa katua pitkin ja kansanjoukko hurraa heille kadunvarsilla. Mutta hei, pikku hetkinen! Tuolla on yksi pieni ja vilpitön poika, joka sanoo julki totuuden, minkä kaikki ovat koko ajan nähneet, mutta kukaan ei ole uskaltanut sitä ääneen sanoa, ”ettei paljastuisi tyhmäksi tai tehtäväänsä sopimattomaksi”! Huijari-kankurit ovat nimittäin sanoneet, ettei tätä kangasta ja loisteliasta pukua voi nähdä kukaan sellainen, joka on tyhmä tai tehtäväänsä sopimaton. Niinpä kukaan ei kehdannut tunnustaa sitä, ettei näe lainkaan kangasta eikä vaatetta, ettei olisi paljastunut tyhmäksi ja tehtäväänsä sopimattomaksi. Mutta nyt kun tuo pieni vilpitön ja rehellinen poika huutaa julki totuuden: ”Keisarilla ei ole lainkaan vaatteita!” niin kaikki kansa kadun vierillä ryhtyy yhteen ääneeen nauramaan ja huutamaan: ”Keisarilla ei ole vaatteita” Keisari on ihan alasti!”

Mutta mitä tekee keisari? Hänen mieleensä nousee hetkellinen epäilys: ”Mitä, jos se on sittenkin totta, eikä minulla ole vaatteita ylläni?” Mutta sitten hän jälleen nostaa leukaansa ylöspäin ja hypistelee sormillaan pukunsa hienoja kauluksia sekä viittaa, joka liehuu hänen harteillaan. ”Tämä homma ei sovi kaikille! Kaikkien ei olisi pitänyt alun alkaenkaan lähteä mukaan tähän toimintaan! Vain sellainen näkee tämän liiketoiminnan hienouden, joka on viisas! Tyhmät eivät sitä näe, eivätkä sellaiset, jotka ovat tehtäväänsä sopimattomia! Minä olen oman itseni ”pomo” enkä palvele tai kumarra ketään, sillä minulla on loistava ”mahdollisuus” ansaita passiivisia tuloja miljoonia euroja! Tyhmät ja pelkurit sekä kateelliset eivät uskalla yrittää, mutta minä se vain jatkan voittokulkuani tässä paraatissa kansan hurratessa…” mutta hetkinen! Eihän se kansa enää hurraakaan sinulle, sillä se on nähnyt sinut alastomana ja tietää petollisten kankureiden häipyneen maisemista jo aikoja sitten. Siellä he kutovat paratiisisaarilla kokoon uusia suunnitelmia, miten pukea lisää keisareita näillä hienoilla vaatteilla, joita ei kukaan muu voi nähdä kuin se, joka on viisas ja tehtäväänsä sopiva ”keisari”.

Toivottavasti ymmärsit, mistä on kysymys?

Lue lisää tästä ”työpaikkatarjouksesta”:

Verkostomarkkinoinnin pätevyysvaatimukset – Avoimia työpaikkoja tarjolla!

Jos haluat kertoa kokemuksistasi verkostomarkkinoinnista, sen uhrina tai uhrin omaisena, tai jos olet tehnyt parannuksen ja hyljännyt verkostomarkkinoinnin sen moraalittomuuden vuoksi, vaikka olet saanut voittoa toiminnasta, niin julkaisen lyhyitä A4 sivun pituisia kertomuksia kotisivuillani. (Päivitys on lopetettu ja tarinat osio on poistettu)

Petteri Haipola, 12.11.2005