11/2000–07/2010 Kirjoittanut Petteri Haipola
Ajanmukainen lainsäädäntö
- Ajanmukainen lainsäädäntö finlex.fi sivulla, Rahankeräyslaki astui voimaan 31.3.2006 ja siinä puhutaan pyramidipeleistä: 4 § 5) ja 9 § 3.
- Tässä laissa tarkoitetaan: 4 § 5) pyramidipelillä toimintaa, jossa mukaan liittyvän henkilön ansainta- tai voittomahdollisuudet osaksi tai kokonaan muodostuvat vastikkeetta niistä maksuista, joita toimintaan myöhemmin mukaan liittyvät maksavat osallistumismaksuina tai muina kerta- tai toistuvaissuorituksina.
- Kiellettyä on: 9 § 3) järjestää rahankeräys pyramidipelin muodossa;
”Rahankeräyksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa yleisöön vetoamalla kerätään vastikkeetta rahaa.” (3 § Rahankeräyksen määritelmä)
Oman tulkintani mukaan pyramidihuijauksissa vastikkeetonta rahankeräystä ovat selvästi ylihinnoitellut tapahtumien osallistumismaksut, koulutusmateriaali (aloituspaketit ja sen jälkeen myydyt uskoa vahvistavat motivaatiota lisäämään pyrkivät CD:t, kirjat, yms. käytännössä arvottomat tuotteet) ja tuotteet, joita verkostomarkkinoijat saadaan ostamaan yli oman tarpeen varastoon totuudenvastaisen markkinoinnin avulla, kun uskotellaan heillä olevan hyvä mahdollisuus lisäansioihin ja rikastumiseen, jos he vain pitävät kiinni suunnitelmasta ja täyttävät oman ostokiintiönsä, vaikka tavara ei menisi kaupaksi loppukäyttäjille eli verkoston ulkopuolisille kuluttajille. Valitettavasti Suomen lain ja asetusten mukaan näitä ei pidetä vastikkeettomana rahankeräyksenä eikä edes kiskontana tai petoksena, joten verkostomarkkinoija on käytännössä suojaton häneen kohdistuvia rikoksia vastaan. Näiden käytännössä lähes arvottomien ”tuotteiden” ylihinta tulisi kuitenkin pitää laittomana rahankeräyksenä pyramidipelin kautta, mutta käytännössä sitä pidetään taitavan myyjän lainmukaisena voittona hyvistä kaupoista. Se ei ole rikollinen, joka myy käytännössä arvottomia tuotteita ja palveluja reiluun ylihintaan, mutta se on tyhmä, joka maksaa niistä pyydetyn hinnan. Ovela ja petollinen myyjä palkitaan, mutta tyhmä ja hyväuskoinen rikoksen uhri syyllistetään. Tämä on yleistä verkostomarkkinoinnissa.
Petteri Haipolan kirjoitukset
- Ohjeita kriitikoille
- Lakeja ja asetuksia koskien verkostomarkkinointia
- Kaksi tapaa estää tuotepohjaisia pyramidipelejä toimimasta lainsäädännön keinoin 04.07.2010
- Miten tuotepohjaisten pyramidipelien toiminta voitaisiin estää lainsäädännön avulla? 12.6.2010
- Antipyramidilaki tai anti-pyramid laki
- Antipyramidilaki eli 50-prosentin sääntö pyramidipelien haitallisten vaikutusten ehkäisemiseksi
- Markkinoiden kyllästyminen on taloustieteellinen fakta
- http://www.kolumbus.fi/petteri.haipola/verkostomarkkinointi/fakta.html/anti-pyramid.htm
Tämä artikkeli kertoo sen, miksi myös kotikutsuilla tapahtuvaan myyntiin perustuva verkostomarkkinointi tulisi katsoa laittomaksi pyramidipeliksi, sillä siinä on alan suurten yritysten kehittämä systeemi viety äärimmäisyyksiin asti ja yritetty hämätä lainvalvojia sekä -säätäjiä ja kuluttajia uskottelemalla heille, että kyse on rehellisestä kaupankäynnistä eikä pyramidipelistä. Nämä ’rehelliset’ verkostoijat ja suoramyyjät tekeytyvät hyväntekijöiksi ja työllistäjiksi, mutta riistävät tosiasiallisesti uusia myyjiä ja ryöstävät heidän avullaan itselleen yhä suuremman osan markkinoista jättäen nämä uhrit tuntemaan syyllisyyttä petettyään heitä ja saatuaan heiltä rahat ja työpanoksen hyödykseen. Pääyhtiöt tukevat näitä vääryyksien tekijöitä ja ovat itse kehittäneet systeemin, minkä avulla uhreja rahastetaan ja saadaan heistä kaikki mahdollinen hyöty irti ylellisen elämäntavan ylläpitämiseksi. Perinteinen rikollisuus on herrasmiesten toimintaa ja rehellisyyttä verrattuna näiden ovelien huijareiden toimintaan, jotka syyllistävät uhrinsa sen jälkeen, kun ovat riistäneet heidän rahansa, aikansa ja työpanoksensa. Rehellinen rosvo ei sano, että ”se on rikoksen uhrin oma syy, että antoi ryöstää itsensä ja antoi rahansa sekä aikansa varastettavaksi petoksen kautta”.
Verkostomarkkinointi on ”varastamista petoksen avulla”, mikä lainvalvojien ja -säätäjien tulisi lopultakin nähdä ja toimia sen edellyttämällä tavalla. - Miten erotat laittoman pyramidin rehellisestä suoramyynnistä?
- Millainen on laillinen verkostomarkkinointiyritys?
- Riittämätön lakiuudistus
- Yrittäjä vai kuluttaja?
- Pyramidipeliä ja laitonta rahankeräystä
- http://www.kolumbus.fi/petteri.haipola/verkostomarkkinointi/pyramidipeli.pdf
- Pyramidin yksi määritelmä. Kriteerejä laittoman pyramidin tavoin toimivalle järjestelmälle ja Paul Hastingsin määritelmä pyramidista.
- Lähteet ulkomaisiin pyramidilakeihin, Verkostomarkkinointi ja monitasomarkkinointi. Alan tilastoihin ja tutkimuksiin perustuva kannanotto verkostomarkkinoinnin tarpeellisuudesta, laillisuudesta, moraalista ja vaikutuksesta ihmissuhteisiin. Katso viittaukset tutkielman lopusta, kohdat 18) – 22).
- Katso lähteet oikeuden päätöksiin ja oikeudenkäyntiin artikkelistani ”Miten verkostomarkkinointi toimii” eli ”Johdanto verkostomarkkinoinnin ymmärtämiseen.
Verkostomarkkinointiblogin (eli nimimerkki Mursiksen) kirjoitukset
- Verkostomarkkinointi ja pyramidipelit, osa I
- Verkostomarkkinointi ja pyramidipelit, osa II
- Kuluttaja vai yrittäjä?
- Kuluttajavirasto verkostomarkkinoinnista
- Edustajasopimuksen ja kaupan purkamisen ohjeet
- Move Networks Oy (S2E Finland Oy) esimerkkinä vanhan rahankeräyslain soveltamisesta verkostomarkkinointiin
- Pyramidipelin seurauksista
Oikeusjutut ja oikeuden päätökset
- Ajankohtainen luettelo oikeudenkäynneistä ja tuomioista sekä lainsäädännöstä
- 30.3.2007 Move Networks Oy:n omistajat tuomittiin sakkoihin
- Teemu Mäntynen: Lakitupa, Markkinatuomioistuimen ratkaisuja vuosilta 1980 – 1997
Sivusto on poistettu netistä. - Rahoitustarkastus (RATA) vastaan NWI Markkinointi Oy ja Network Investment Oy (tunnetaan myöhemmin nimellä Osuma Oy)
http://www.finlex.fi/fi/oikeus/mao/1997/19970009 - Suomen Suoramarkkinointiliitto ry vastaan Oy Golden Products Ab ja Golden Products Aktiebolag. Uusien jäsenten värvääminen verkostomarkkinointiorganisaatioon.
http://www.finlex.fi/fi/oikeus/mao/1994/19940014 - SkyBiz International, tuomiot USA:ssa
Valtioneuvoston ja ministeriöiden tiedotteita
- Työministeriö/ työvoimapalvelut:
Työttömyysturva 2008, Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet. - Ministeri Kalliomäki vastaa 19.5.1997 kysymyksiin verkostomarkkinoinnin tuomiin verotuksellisiin ongelmiin ja kuluttajansuojan puutteellisuuteen, lähinnä harmaaseen talouteen ja menetettyihin verotuloihin liittyen sekä verkostoon mukaan lähtevien asemasta kuluttajana tai itsenäisenä elinkeinonharjoittajana.
- Ministeri Arja Alho 23.6.1997, Verkostomarkkinoijien palkkioiden verollisuudesta:
- Työministerien kannanotot verkostomarkkinoijan oikeudesta työttömyysturvaan ja starttirahaan,
Liisa Jaakonsaari 3.4.1997
Sinikka Mönkäre 2.6.1999:
Korvausvaatimukset, valitusohje, kuluttajaneuvonta ja ryhmäkanne
- Rahankeräysrikos ja korvausvaatimukset (tapaus WinCapita)
- Vahingonkorvauslaki
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1974/19740412- Ei sovellu sopimussuhteen sisällä tapahtuviin korvausvaatimuksiin eli verkostomarkkinoijien korvausvaatimuksiin pääyhtiöltä tai koulutusorganisaatiolta.
- Vahingonkorvauslaki: Milloin se soveltuu? Vahingon korvaamiseen sopimussuhteen ulkopuolella sovelletaan Suomessa vahingonkorvauslakia.
http://www.laki24.fi/vahi-vahingonkorvaus-vahingonkorvauslaki.html - Käytännössä korvausvaateet on esitettävä suoraan pääyhtiölle ja jos se ei suostu maksamaan, on asia vietävä oikeuteen tai otettava yhteys oman paikkakunnan kuluttajaneuvojaan ja tarvittaessa kuluttaja-asiamieheen ryhmäkanteen tekemiseksi. Tähän liittyy kuitenkin ongelma, koska verkostomarkkinoija on ollut mukana edistämässä rikollista toimintaa tai syyllistynyt rikoksiin, jos myyjäorganisaation toiminta tuomitaan laittomaksi rahankeräykseksi ja pyramidipeliksi. On osittain epäselvää, milloin verkostomarkkinoija on katsottava rikokseen syylliseksi ja milloin rikoksen uhriksi. Hänen asemansa kuluttajana ja yrittäjänä on myös epäselvä.
Petteri Haipola, Antipyramidilaki, Kohta 4. Menetysseuraamus ja rikoksen uhrien korvausvaateet
- Laki kauppaedustajista ja myyntimiehistä 8.5.1992/417
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920417 - Koti- ja etämyynti Kuluttajansuojalaissa
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1978/19780038#L6 - Kuluttajavirasto, kuluttajavalitukset, kuluttajaneuvojat ja ryhmäkanne
- Valitusohjeet
http://www.kuluttajavirasto.fi/valitusohjeet/ - Kunnalliset kuluttajaneuvojat
http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajaneuvojat/ - Kuluttajan oikeudet
http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajanoikeudet/ - Huolellisesti laaditut sopimusehdot ovat kaupankäynnin perusta
http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/sopimusehdot/ - Kuluttajaoikeuden linjauksia
- Tiedote 1.4.2005: Ryhmäkanne Suomessa välttämätön
- Valitusohjeet
- Oikeusministeriö
Ryhmäkanne mahdolliseksi kuluttajansuoja-asioissa lokakuussa 2007
Yleisiä ohjeita yrittäjille tai yritystä perustaville henkilöille
- Taloudellinen tiedotustoimisto: Yrityksen perustaminen
http://www.tat.fi/2003/nuoriso_ja_koulupalvelu/yrittajyys02.shtml - Aloittavan yrittäjän kysymyksiä arvonlisäverosta, verohallituksen julkaisu 190.05 1.5.2005:
http://www.vero.fi/nc/doc/download.asp?id=597;284788
Englanninkielisiä artikkeleita koskien verkostomarkkinoinnin laillisuutta
- M Lawsuits, MLMSurvivor.com. http://www.mlmsurvivor.com/enterreglaw.htm
PSA links to related sites.
http://www.pyramidschemealert.org/PSAMain/resources/linksdes.html - Tri Jon Taylor selittää, miksi tuotemyyntiä harjoittavia verkostomarkkinointiyrityksiä tulee pitää laittomina pyramideina. ”When Should an MLM or Network Marketing Program Be Considered an Illegal Pyramid Scheme?”
http://www.pyramidschemealert.org/PSAMain/resources/ppsabstract.html - Report of G. Robert Blakey, professor of law, Notre Dame Law School. (about Amway)
http://www.ratbags.com/rsoles/comment/amwayblakeyreport.pdf