Verkostomarkkinointi ja kommunismi

14.04.2007 Kirjoittanut Petteri Haipola

Vapaa markkinatalous

Vapaan markkinatalouden yksi edellytys on vapaa kilpailu. Verkostomarkkinoinnissa pääyhtiö rajoittaa jälleenmyyjinä toimivien yritysten ja yrittäjien vapautta valita ne tuotemerkit, joita he haluvat edustaa. Jos joku haluaa mennä messuille ja myydä siellä rinnan Ecoway Oy:n ja Golden Neo-life Diamiten tuotteita, ei se onnistu. Yleensäkään messuille ei voi mennä noin vaan, sillä lupa pitää saada pääyhtiöltä eikä sitä kaikille heru.

Monet alan yritykset kieltävät jälleenmyyjiltään osallistumisen jonkin toisen verkoston toimintaan yhtä aikaa sen edustajuuden kanssa. Tämä lukee sopimusehdoissa. Tällä tavalla rajoitetaan yrittäjän toimintaa vähän samaan tyyliin kuin totalitaarisissa diktatuureissa kuten kansallissosialistisessa natsi-Saksassa toisen maailmansodan aikoihin. Vapaassa markkinataloudessa itsenäinen yrittäjä saa itse valita ne merkkiedustajuudet, joita tahtoo edustaa ja mitä tuotteita myydä.

Salaseura vai julkinen liiketoiminta?

Vapaalle yrittäjyydelle on ominaista se, että yrittäjä saa päättää hyvin pitkälle itse omasta markkinoinnistaan. Hän saa luvan markkinoida mediassa, jos pääyhtiö hyväksyy markkinointimateriaalin, kun on kyse merkkiedustajuudesta. Verkostomarkkinoinnissa ei toimita tällä tavalla. Mainonta radiossa, televisiossa, lehdissä ja jopa internetissä on kielletty kokonaan tai tehty se käytännössä mahdottomaksi.

Jos verkostomarkkinointi olisi vapaata markkinataloutta, niin se antaisi yrittäjille kunnon työkalut tuotteidensa markkinointiin. Nyt verkostot toimivat kuin jokin kultti tai salaseura, josta saa kertoa ehdokkaille etukäteen vain sen, että rahaa on tiedossa ja rutkasti, jos vain lähdet kuuntelemaan esitelmää tästä loistavasta ”elämäsi tilaisuudesta”. Jos joku suostuu, niin perillä odottaakin hurmoshenkinen värväyskokous.

Näin toimii joku sellainen, jolla on jotakin salattavaa. Näin toimii kultti ja salaseura, mutta ei rehellinen suoramyyntiyritys, jolle mainostaminen mediassa lisää vain tuotteiden myyntiä. Vaikuttaakin siltä, että verkostomarkkinointiyritykset eivät halua myydä tuotteita verkoston ulkopuolisille asiakkaille ja suurelle yleisölle vaan ainoastaan kultin jäsenille verkoston sisään: jälleenmyyjille. Nämä muodostavatkin perheineen 70-99 % asiakkaista, joten kyse on todellakin kultista ja salaseurasta tai jostakin vielä pahemmasta: kommunismista!

Isoveli valvoo

Kommunistiselle diktatuurille on ominaista se, että valtakoneisto valvoo kansalaisten kaikkea tekemistä ja rajoittaa heidän vapauttaan. Omien mielipiteiden ilmaiseminen ja mielenosoitus ei ole sallittua, jos mielipiteet ovat vallan kahvassa kiinni olevien ajatuksia ja maailmankatsomusta vastaan.

Kommunismille on tyypillistä aatteellisen propagandan levittäminen. Valtakoneisto pyrkii muokkaamaan kansan kollektiivista mieltä itselleen ja agendalleen suotuisaan suuntaan. Keinona kansalaisten alistamiseen, orjuuttamiseen ja hallintaan käytetään massiivista tiedotusta kansan riveihin, mutta estetään kansaa saamasta tietoa valtakunnan ulkopuolelta. Näin varmistetaan se, että aivopesu ja mielenhallinnan metodit toimivat tehokkaasti. Ihmiset halutaan saada ajattelemaan tietyllä tavalla ja tämä onnistuu manipuloinnin avulla, kun kaiken lisäksi tukahdutetaan vastarinta väkivallalla, terrorismin avulla. LOL

Verkostomarkkinoinnissa ”Iso Veli” valvoo kaikkea, mitä ”kansalaiset” eli alalinja tekee. Mitä sinä syöt ja juot, mitä et saa syödä ja juoda; mitä luet ja mitä et saa lukea; mitä katsot ja mitä et saa katsoa; mitä ajattelet ja mitä et saa ajatella: ”Ajattele positiivisesti! Älä päästä kriittisiä ja negatiivisia ajatuksia mieleesi! Varo unelman pilaajia! Ajattele positiivisesti! Usko! Usko! Usko! Luota itseesi! Saat sen, mitä haluat! Usko se! Tee se! Halu on tulos! – (Etsi lisää tietoa aiheesta Positiivinen ajattelu, positiivisen ajattelun mekanismit ja mielenhallinta tai mielenhallinnan metodit.)

Verkostomarkkinoinnin Ison Veljen valvonta ulottuu työhön ja vapaa-aikaan. Ylälinja määrää sen, millaisten ihmisten kanssa saat seurustella ja käydä ulkona juhlimassa, millaisia vaatteita saat pitää ja millä tavalla sinun on lupa puhua ja ennen kaikkea, mitä sinun on lupa puhua. Ylälinja saa sinut inhoamaan omaa puolisoasi, joka vastustaa sinun toimintaasi verkostossa. Iso Veli määrää sinun elämäntapasi: ruokavalion, ulkoilun, liikunnan, koulutuksen, rahan käytön, tulevaisuuden ja kaiken. Verkostomarkkinoinnin Iso Veli on kuin Stalin tai Pohjois-Korean Kim Jong Il ja Kim Il Sung. Johtajaa ja ylälinjaa ei saa kukaan arvostella eikä puhua hänestä pahaa, vaikka se olisi totta. Terävä ja asiallinen kritiikki kielletään jälleen kerran väkivallan ja terrorin avulla.

Verkostomarkkinointiyritys määrää tarkasti sen, mitä saa ostaa ja mitä myydä. Vain pääyhtiön tuotteita on lupa ostaa, ei kilpailijoiden tuotteita, vaikka ne olisivat parempia ja edullisempia. ”Osta omasta kaupasta ja säästät!” Ja kittiä kanssa!

Verkostomarkkinoinnin tuotteet ovat yleensä 20-25 % kalliimpia kuin vastaavat tuotteet muualta ostettuina tai sitten niitä ei tarvita. Jotkut apteekit ja luontaiskaupat myyvät ihme-eliksiiriä nimeltä noni kalliimpaan hintaan kuin verkosto, koska niiden kautta tuotteiden kysyntä on olematon. Saippuat, shampoot, pesuaineet, kosmetiikka, korut, kynttilät, lisäravinteet, vitamiinit, ateriankorvikkeet, vaatteet, polkupyörät ja verkkokaupan tuotteet ovat paljon kalliimpia kuin muualta hankittuina, koska pyramidipelin osalllistumismaksut pitää peitellä ja naamioida johonkin. Helpoin tapa on kätkeä ne tuotteiden, koulutuksen, markkinointimateriaalin ja aloituspakettien hintaan. Kun pelimaksut naamioidaan näin ovelasti, niin paha poika Laiho ja muuan hullu kriitikko eivät pysty pilaamaan bisneksiä. Poliisikin on kirottu kapitalistisika, joka pamputtaa kunnon työläistä ja sakottaa puolueen – eikun tiimin – johtajia. ”Kirottua tuo kapitalismi, kun se antaa kansalaisille vapaat kädet toimia ja luvan ajatella omilla aivoillaan! Kirottua!” puhkuvat tiimin johtajat suunnitellessaan uutta hyökkäystä vihollisen eturintamaan.

Yleinen kurjuus

Kommunistisille diktatuureille on ominaista kansan yleinen köyhyys ja kurjuus. Silti valtakoneisto uskottelee kansalle, että kaikki on hyvin eikä kukaan kärsi nälästä tai ole puutteen alainen. Sen sijaan jokaisen tulee tunnustaa ylenpalttista hyvinvointia ja vaurautta etenkin vieraileville kapitalisti-sioille ja vapaan markkinatalouden edustajille. Heille ei sovi paljastaa sitä kurjuutta, mikä vallitsee kansan syvien rivien seassa. Kansan kurjuuden sijasta näytetään hallitsijoiden loisteliaita huvipalatseja, presidentin linnoja, huvijahteja ja ylellisiä autoja. Niitä samoja satumaisista rikkauksista kertovia kuvia näytetään kansalle, joka saadaan näin rauhoittumaan ja uskomaan, että valtakunnassa kaikki on hyvin. Niin sitä jaksaa taas puurtaa seuraavaan päivään, vaikka kuvun alla on pelkkiä nälissään pureskeltuja ulosottoviraston laskuja, kun poliisi pentele on verovelkojen takia laittanut nämä verikoirat perään.

Kapitalistien kierouksia kaikki tyynni sellainen, että veroja pitäisi maksaa! Eihän kommunistisessa unelmavaltiossa saada edes palkkaa vaan siellä maksetaan siitä, että saadaan tehdä työtä suuren johtajan kunniaksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi! Verojen maksaminen kuuluu vain sille pääomia omistavalle ja sairaalle yläluokalle, jonka joukkoon ei tavallinen työläinen ja verkoston rakentaja halua kuulua! Ehei, hän haluaa päästä johtajaksi suuren johtajan paikalle ja kommunistisen valtahierarkian huipulle, missä ei veroja tarvitse maksaa! Siellähän eletään suuren alalinjan tekemän ilmaisen ja tuottavan työn turvin! Kansa maksaa johtajien ylellisen elämän ja kiittää heitä siitä hyvästä! ”Sinne minäkin vielä jonakin päivänä nousen: totalitaarisen diktatuurimme huipulle, kunhan vain pääsen ylenemään puolueemme valtahierarkiassa korkeammalle tasolle…!”

Niin kommunismin lumoama verkostomarkkinoijamme jatkaa loputonta värväämistä ja unelman myymistä. Hän on raskaan työn puurtaja ja työn orja, mutta hänen maailmassaan kaikki on ylösalaisin niin kuin sadun ”Liisa ihmemaassa” seikkailuissa. Elämä on seikkailu ja siitä on lupa nauttia täysin rinnoin! Orja on vapaa ja vapaa on orja, suuri on pientä ja pieni on suurta, paljon on vähän ja vähän on paljon, tappiot ovat voittoja ja voitot ovat tappioita, velka on saatavia ja saatavat ovat velkoja, työläinen on kapitalisti ja kapitalisti on työläinen, kommunisti on vapaa yrittäjä ja vapaa yrittäjä on kommunisti, totuus on valhe ja valhe on totuus. Koska asiat ovat tällä mallilla ihannevaltiossamme ja kommunistisessa utopiassamme, niin voimme ylpeästi sanoa, ”ettei tämä toiminta ole verkostomarkkinointia vaan aivan uudenlaista franchise-edustamista!”

Voit vielä tänä päivänä kuulla ystävämme verkostomarkkinoijan vienon äänen kutsuvan sinua kuin seireenin laulu Odysseusta tämän purjehtiessa vaarojen vesillä, missä houkutukset uhkaavat ryöstää hänet putipuhtaaksi ja repiä hänet kappaleiksi:

”Haluatko kuulla elämäsi tilaisuudesta? Tule kokoukseen, niin kerron sinulle tarkemmin. Juuri nyt en voi tässä paikassa ja tässä hetkessä tarkemmin kertoa. Tule silloin ja silloin, niin minä selitän tarkemmin. Sen verran voin sanoa jo nyt että tämä on todella hyvä mahdollisuus lisäansioihin ja taloudellisen riippumattomuuden saamiseen! En ole katunut hetkeäkään sen jälkeen, kun liityin mukaan. Olen ollut tyytyväinen kaikin puolin. Tule sitten, niin kerron lisää! Moi, moi!”

”Moi ja hyvästi!”

Se siitä unelmasta, joka olikin pelkkä kommunistinen utopia.

Petteri Haipola, 14.04.2007