8. Henkivallat

lokakuu 2000 – toukokuu 2004 Kirjoittanut Petteri Haipola

Tämä sivu on tarkoitettu lähinnä uskovaisille. Sen lukemisen ei toisaalta pitäisi säikyttää ketään. Kerron lyhyesti oman kokemukseni verkostoon liittymistä seuranneista tapahtumista.

Liityin mukaan ensin kolmella tulokeskuksella ja sitten värvääjien rohkaisemana vielä kahdella eli ostin yhteensä viisi Internet-sivupakettia. Ensimmäistäkään niistä en tarvinnut. Lähdin mukaan pelkästään siitä syystä, että halusin tehdä bisneksellä rahaa. Monista ystävistäni ja myös värvääjistä on annettava tunnustus heidän rehellisyydestään: hekin sanoivat olevansa mukana pelkästään rahan vuoksi! Että se siitä ”auttamisesta” ja ”tuotteesta” sitten!

Kun liityin mukaan SkyBiz 2000 -tuotteiden markkinointiketjuun, niin lähdin siihen koko sydämestäni. Tuntui siltä kuin kyseessä olisi ollut maailman tärkein asia, ehkä uskoa lukuun ottamatta. Olin heti todella innokas värväämään tuttuja ja tuntemattomia, vaikken vielä tiennyt itse tuotteesta juuri mitään. Tämä lienee tyypillistä ”ahneuden hengen” jujuttamille uusille jäsenille? Hän sokaisee uhrinsa silmät täysin ja saa hänet toimimaan kuten marionetin, kahlenuken. Uhri on vakuuttunut siitä, että hän toimii oikein ja totuudessa. Asia on kuitenkin toisin.

Onnekseni olen uskossa Jeesukseen Kristukseen. Pyhä Henki alkoi toimia minussa heti pian kompastukseni jälkeen. Pyhä Henki on uskovaisten puolustaja ja suojelija: Jumala pitää huolta omista lapsistaan.

Pari päivää liittymiseni jälkeen mieleeni alkoi nousta epäilyksiä toiminnan oikeellisuuden suhteen. Sain värvääjiä kiinni valehtelusta. Aloin tutkia itse tuotteita ja niiden takana olevaa firmaa ja sen laillisuutta käsitteleviä englanninkielisiä sivuja.
http://www.skynary.com/policies
(Lue varoitus!) Lisäksi otin suoraan yhteyttä yhtiön lakimieheen ja kysyin häneltä, olinko ymmärtänyt toiminnan ehdot ja hyväksyttävän markkinointitavan oikein.
http://www.skyboom.com/mail/corporate.html
(Lue varoitus!) Pidin myös yhteyttä värvääjiin ja tarkistin heiltä asioita. Aloin panna merkille heidän markkinoinnissaan toistuvat harhaanjohtavat elementit. En enää ollut yhtä innokas liikeidean suhteen. Peruin ensin kaksi ja pian sen jälkeen toisetkin kaksi tulokeskusta. Ajattelin vielä, että ehkä sittenkin olin väärässä ja jätin yhden ”bisnespaikan” itselleni.

Lopulta noin kolme päivää liittymiseni jälkeen kysyin tuttaviltani ja kontakteiltani, että tunsivatko he värvääjiä. Minulle sanottiin, että olisi viisainta pysyä erossa heidän bisneksistään. Kokonaiskuva aukesi eteeni kylmässä karuttomuudessaan. Olin tullut huijatuksi ja niin olivat myös minut värvänneet ystäväni! Ahneuden henki oli saanut meistä kaikista ”helmaotteen” ja johti meitä harhaan. Tein heti päätökseni perua myös viimeisen tulokeskukseni. Siinä yhteydessä tunsin kuinka ”suuri raskas taakka olisi otettu pois hartioiltani ja sydämeltäni.” Tunsin ahdistavan hengen kaikkoavan luotani. Se ei ollut majaillut sydämessäni, vaan kaikkialla ympärilläni. 1Piet.5:8 Koin sanoin kuvaamatonta iloa, riemua, vapautta ja Jumalan rauha laskeutui sisimpääni samalla tavalla kuin joskus aiemminkin. Tiesin tehneeni oikean päätöksen.

Tässä vaiheessa en tiennyt verkostomarkkinoinnista toimialana juuri mitään. En ollut vielä löytänyt Teemu Mäntysen verkostomarkkinointia kriittisesti käsitteleviä Pyramidisivuja internetistä. Yritin silti varoittaa ystäviäni moraalittomasta toiminnasta, mutta tuloksetta. En tiennyt, että Jumalalla oli minua varten suunnitelma verkostomarkkinointiin liittyen. Luet sitä parhaillaan!

Olin ollut vasta yhdessä värväyskokouksessa mukana. Kyseenalaistin vielä kerran epäilyni tahallisesta harhaanjohtamisesta markkinoinnissa. Yhden kokouksen ja muutaman puhelinkeskustelun perusteella on hätiköityä tehdä kauas kantavia johtopäätöksiä ja ratkaisuja. Niinpä lähdin uuteen kokoukseen.

Kokous oli todella antoisa. Olin huomannut internetissä, että pientä parannusta totuuden suuntaan oli tapahtunut teamin markkinointisivuilla. Mutta kokous ja sitä seuranneet tapahtumat käänsivät kasvoni näkemään totuuden entistä selvemmin. Tuntui siltä kuin koko kokous olisi ennalta valmistettu juuri minua varten!

Esitelmöitsijä keskittyi kokouksessa itse ydinasian eli rahantekobisneksen sijaan yllättäen markkinoitavaan tuotteeseen, mutta hups! – siinäkin tuli mokia. Hän esitteli tuotteet siinä valossa että asiantuntemattomilla maallikoilla ei ollut mitään hajua tuotteiden todellisesta laadusta. Hän unohti mm. mainita, että kaikki tietotekniikan kurssit, keskustelufoorumi, sähköposti, bisneksen online-seuranta ja kaikki sivupaketin tukipalvelut ovat yksin omaan englannin kieliset. Chat-ohjelma, sähköposti ja kurssit ovat sitä paitsi ilmaiseksi kaikkien käytettävissä vaikkei ostaisikaan kotisivuja! Tuote joutuu hieman toiseen valoon, kun näistä asioista huomautetaan! Se ei tee kuitenkaan sitä asiaa tyhjäksi etteikö englanninkielen taitoinen voisi niistä hyötyä. Paikalla ei kuitenkaan ollut lisäkseni ketään, jonka kielitaitoa tai muutakaan alan ja tuotteiden erityisosaamista voisi verrata omaani. Ja minä olen vielä aloittelija tietotekniikassa sekä internetin käytössä! Tuotteen ja yhtiön markkinanäkymien muihin heikkouksiin en puutu tässä vaiheessa: niistä löydät tarpeeksi tietoa muualta Sky Pyramids sivuilta.

Kokouksen huipensi lyhyt jälkikeskustelu värvääjien kanssa. Tietämättään he johdattuivat neuvomaan minua, mistä löytäisin internetistä Teemu Mäntysen verkostomarkkinointia käsittelevät Pyramidisivut! Heureka! Olin käyttänyt väärää hakusanaa etsiessäni hakukoneilta tietoa SkyBizistä! Kun sitten pääsin seuraavan kerran koneen ääreen, niin osasin viisastuneena etsiä tietoja hakusanalla ”verkostomarkkinointi.” Ja lopun te tiedättekin, kunnia Jumalalle! (Pyramidisivut on sittemmin poistettu netistä.)

Se, mitä minä nyt odotan, on että ystävissäni oleva Pyhä Henki tekisi heissä saman työn kuin minussa. Taivaallinen Isä on siitä hyvä sielun tohtori, että Hän ei pilaa hoitoaan turhalla kiireellä. Jokainen parantuu aikana, joka on juuri hänelle sopiva. Eipä sitten muuta kuin odottamaan vapautumisen, ilon ja riemun aikoja! ”Sic transit gloria mundi” mutta Jumalan on kunnia nyt, aina ja iankaikkisesti! Aamen.

Päivitetty 12.12.2000, linkit 18.2.2004