Alkusanat

2000–2001 Kirjoittanut Petteri Haipola

pyramidit Nämä sivut ovat syntyneet sen seurauksena, että allekirjoittanut liittyi sen enempiä ajattelematta mukaan SkyBiz 2000 Inc.:n jälleenmyyjien joukkoon suomalaisen markkinointiryhmä Team Adventuren värväystoiminnan kautta. Luotin liiaksi mukaan lähteneiden ystävieni vakuutteluun toiminnan laillisuudesta ja hyvästä moraalista. Ahneus myös sokaisi hetkeksi silmäni. Tutkittuani enemmän itse tuotetta, taustalla olevaa yhtiötä, sen hyväksymää markkinointitapaa (http://www.skyboom.com/mail/corporate.html) ja sopimusehtoja, (http://www.skynary.com/policies) Team Adventuren markkinointimenetelmiä ja varsinkin Teemu Mäntysen verkostomarkkinointia käsitteleviä Pyramidisivuja, tulin siihen johtopäätökseen, että tehtäväni on taistella totuuden ja alalla petettyjen ihmisten puolesta tässä asiassa.

Hyvien liiketapojen vastainen värväystoiminta ja muut ongelmat, jotka ilmenivät 90-luvulla mm. joidenkin Golden Products jälleenmyyjien toiminnan seurauksena, ovat jälleen ajankohtaiset maassamme. SkyBiz 2000 tuotteiden ja Team Adventuren markkinoinnin takana on eräitä samoja verkostomarkkinoinnin ammattilaisia.

SkyBiz ketju on ollut Suomessa vasta pari vuotta lokakuussa vuonna 2000. Sen kautta ei ole vielä ehtinyt tulla kovin montaa petettyä uhria. Itse olen kuitenkin sellainen. Petetyksi tulemisen kokemusta ei voi kukaan tehdä tyhjäksi. Vain tunteettomat, sydämettömät ja kylmät ihmiset eivät reagoi mitenkään lähimmäisensä kärsimyksiin. Verkostomarkkinoinnissa on uskoakseni paljon tällaisia sydämensä kovettaneita ihmisiä: joukossa on valitettavasti paljon myös mahdollisesti entisiä kristittyjä uskovaisia.

Uskovainen tai entinen uskovainen on otollinen uhri värvääjille. Hän on oppinut sokeasti luottamaan auktoriteetteihin, ennen kaikkea seurakuntiensa työntekijöihin. Nyt kun värvääjät ovat saaneet toimintaan mukaan saarnaajia ja pastoreita, niin soppa on valmis: herkkäuskoiset ja vaikeissa taloudellisissa oloissa eläneet ihmiset lähtevät joukolla mukaan tähän ”elämänsä tilaisuuteen.” He eivät ymmärrä liiketoiminnasta eivätkä itse myytävästä tuotteesta paljon mitään, mutta he luottavat ylälinjansa hyvän maineen omaaviin henkilöihin. Näin hölmöys menee ketjussa eteenpäin. On nimittäin tyhmää lähteä mukaan mihinkään liiketoimintaan ennen kuin itse ymmärtää mistä siinä on kysymys.

Minä lähdin mukaan harhaanjohtavan markkinoinnin seurauksena. Samasta syystä yhä useampi ”saadaan koukkuun”. Parin vuoden kuluttua Suomessa on kymmeniä tai kenties satoja tai tuhansia vastaavan kokemuksen omaavia ihmisiä. Useimmat heistä ovat heikkoja eivätkä uskalla tappiotaan häveten tulla julkisuuteen. Tämä on tietysti vain profetia ja mahdollisuus.

Tämä asiakirja ja nämä sivut on suunnattu jokaiselle asiasta kiinnostuneelle olipa hän värvääjä tai värväyksen kohde, mukana bisneksessä tai ei. Verkostomarkkinointi puhuttaa monia. Useimmat joutuvat sen kanssa tekemisiin värväyksen kohteena. Siksi on hyödyllistä tutustua sitä koskevaan aineistoon.

Moni ajattelee ettei verkostomarkkinointi kosketa häntä lainkaan. Ketään ei pakoteta liittymään siihen mukaan. Kärsiköön kukin nahoissaan, kun on kerran vapaaehtoisesti antanut huijata itseään! Onko tällainen suhtautuminen kristillistä? Ei ole!

Mistä lähtien petettyjen ihmisten auttaminen on jäänyt pois lähimmäisen rakkaudesta? Jos kerran sukupuolivalistus on hyväksyttävää, sillä perusteella että vapaa ja ”suojaamaton” seksi on vaarallista, niin miksei verkostomarkkinoinnista kertominen? Sehän tähtää siihen etteivät ystävämme ja läheisemme tulisi huijatuiksi! Kyse on ennaltaehkäisystä! Nimenomaan seurakuntien ja työpaikkojen johtajien ja esimiesten olisi puututtava asiaan. Ellei perheenjäsenille, ystäville ja työkavereille anneta mahdollisuutta saada oikeaa tietoa alasta ja menestymisen todennäköisyydestä, niin yhä useampi lähtee mukaan toimintaan väärin perustein ja toiveodotuksin. Moni kokee tulleensa petetyksi. Kuka on siis se kristitty, joka ajattelee lähimmäisestään, että ”Ähäkutti, mitäs lähdit mukaan?”