GNLD eli Golden Neo-life Diamite ja Golden Products -tuotteet

Kirjoittanut Petteri Haipola

Historia

GNLD on yksi vanhimpia verkostomarkkinointialan yrityksiä maailmassa. (monitasomarkkinointi eli MLM) Se perustettiin USA:ssa vuonna 1958. Yhtiö laajensi toimintansa Eurooppaan vuonna 1973. Suomessa Golden Products jälleenmyyjiä on ollut erityisen paljon 1990-luvulla ja nyt uudestaan 2000-luvun loppua kohti tultaessa. Verkostopyramidit näyttävät elävän sykleissä. Ensin kyllästetään markkinat raivoisan markkinointistrategian avulla, sitten pyramidi romahtaa perustuksesta alkaen ja jälleenmyyjien määrä tippuu alas. Myyjien määrä saadaan vähitellen uuteen kasvuun, kun aiempi kohu vaimenee ja ihmiset unohtavat huijauksen laajuuden. Noin kymmenen vuoden kuluttua saavutetaan uusi huippu, kunnes pyramidi romahtaa uudelleen markkinoiden kyllästymisen vuoksi. Viimeisenä mukaan lähteneille ei riitä uusia myyjiä alalinjaan ja tuotteiden suoramyynti sukulaisille ei lyö leiville.

Yritys nousi maassamme parrasvaloihin Jari Sarasvuon toimiessaan yhtiön edustajien kouluttajana 1990-luvun puolivälissä. Hän sanoi, ”ettemme me myy tuotteita tai koulutusta vaan unelmia”. Kuinka totta tämä onkaan. Sarasvuo sanoutui myöhemmin irti koulutuksesta ja kertoi Iltalehden haastattelussa olleensa pettynyt verkoston jäsenten ahneuteen, mikä ylitti kaikki hänen odotuksensa. Artikkelista kertova uutinen on sittemmin poistettu netistä. Artikkelista kertoi Antti Vanhala Teemu Mäntysen pyramidisivuilla, jotka ovat niin ikään poistetut.

Golden Products 1990-luvulla Suomessa

Oy Golden Products Ab:n myyjäverkoston toiminta oli aggressiivista värväystä ja katteettomien lupausten herättämistä ehdokkaissa. Yhtiö tuomittiin Markkinaoikeudessa 500.000 markan (noin 84.000 euron) uhkasakkoihin harhaanjohtavan ja totuudenvastaisen markkinointitavan vuoksi.

SSML tukee nykyään Goldenin toimintaa ja yhtiö on sen jäsenyritys. Markkinointitapa ei ole lainkaan muuttunut. (SSML/Jäsenyritykset/suoramyynti) Samat katteettomat lupaukset ja toiveiden herättäminen palkkioiden tuomasta ostovoimasta harhaanjohtavan ja totuudenvastaisen markkinoinnin avulla rehottaa uudestaan verkostossa.

Golden Products -toiminnasta tehtiin ainakin yksi ajankohtaisohjelma YLE:n TV1:ssä 1990-luvun puolivälin tienoilla, mutta en muista, mikä ohjelma se oli. Siinä käsiteltiin värväyskokousten hurmahenkisyyttä ja harhaanjohtavaa markkinointia. Ohjelman katsoneet saivat oikean kuvan järjestelmästä, mikä on petollista pyramidipeliä.

Teemu Mäntynen on ensimmäinen Suomessa verkostomarkkinointia julkisesti voimakkaasti kritisoinut henkilö Jukka Pöyryn ohella (Huijarisivut). Hän kritisoi erityisen voimakkaasti GNLD:n organisaatiota ja myös lukijat lähettivät paljon palautetta Goldeniin liittyen. Teemu ja hänen Pyramidisivunsa ”jäivät eläkkeelle” vuonna 1998. Sivustolla on silti ajankohtaisesti merkittävää luettavaa ja paljastavia tietoja pyramidien toiminnasta.

Pyramidisivut (poistettu netistä)

Hyvä mahdollisuus hävitä rahansa

Golden Products -tuotteiden jälleenmyyjänä ja verkoston rakentajana on hyvä mahdollisuus hävitä rahansa ja aikansa verkoston ylätasojen sekä pääyhtiön hyväksi. Myyjiä on liikaa eikä uusia myyjiä ole mahdollista värvätä jatkuvasti yhtiön toiminta-alueella niin paljon, että myyjien määrä moninkertaistuisi joka vuosi. Yhtiön toiminta-alueella on jo tällä hetkellä niin paljon myyjiä kuin mitä sen markkinaosuus alalla on. Kasvua tulee vain sen verran, mikä on uusien ja lopettavien myyjien välinen erotus. Tämä on hyvin vähän eikä riitä kuin yhdelle sadoista tai tuhansista verkostomarkkinoijista kannattavan liiketoiminnan rakentamiseen.

GNLD:n jälleenmyyjistä valtaosa tekee tappiollista tulosta. Tämä käy ilmi yhtiön liikevaihdosta ja jälleenmyyjien määrästä. Katsotaanpa lukuja nyt yhdessä:

GNLD:n edustajien liikevaihto ja liiketoiminnan tulos Suomessa vuodelta 2006

8 500 000GNLD:n liikevaihto
6 500jälleenmyyjiä
1 308liikevaihto/vuosi/jälleenmyyjä
109jälleenmyyjän liikevaihto/kk
27 -> 54Palkkiot/kk
-60ostot omaan käyttöön/kk
-60toiminnan kulut minimi/kk
-93 -> -66Tappio/kk minimi
-33 -> -6Tappiot/kk, kun ostot ei kuluja

Esimerkin kulut on laskettu minimiin. Todelliset kulut muodostuvat helposti 100 – 200 euroon/kk. Luvuista käy ilmi, että tyypillinen GNLD:n jälleenmyyjä toimii jatkuvasti tappiolla. Tämä tilanne ei muutu miksikään, vaikka kaikki maailman ihmiset GNLD:n toiminta-alueella lähtisivät mukaan verkostoon jälleenmyyjiksi. Palkkiojärjestelmän pyramidikaavion vuoksi suurin osa jälleenmyyjistä jää aina tappiolle eikä tämä tosiasia muutu. Ainoa tapa tehdä voittoa olisi se, ettei myyjiä värvättäisi liikaa tuotteiden kysyntään nähden. Jokaisella myyjällä tulisi olla perheen ja suvun ulkopuolisia asiakkaita niin paljon, että heidän ostoistaan voisi saada provisioina kulut reilusti peittävän määrän tuottoja. Jos kaikki asiakkaat ovat perheenjäseniä ja sukulaisia, jotka ostavat tuotteita myötätunnosta ja tukeakseen liiketoimintaa, ei systeemi voi toimia. Tällaiset järjestelmät ovat tyypillisiä tavanomaiseksi kaupankäynniksi naamioituneita pyramidipelejä, joista kannattaa pysytellä erossa. (ks. Suomessa toimivat yhtiöt)

GNLD:stä internetissä ja mediassa

Viiden punaisen lipun testi

Tutkija tri Jon Taylor on kehittänyt ns. viiden punaisen lipun testin, minkä avulla on yksinkertaista arvioida MLM-yhtiöiden järjestelmää ja erottaa pyramidipelit rehellisemmästä liiketoiminnasta. Taylorin artikkeleita on suomeksi kotisivuillani.

Tohtori Jon Taylor: havainnot, kokemukset ja tehdyt tutkimukset vuosina 1995 – 2006.

GNLD on saanut Taylorin testissä neljä tai viisi punaista lippua eli se toimii niin kuin laiton pyramidi Pohjois-Amerikassa.

http://www.mlm-thetruth.com/Golden%20Neo-Life%20Diamite.htm

http://www.mlm-thetruth.com/EvalsE-G.htm

Testi on seuraava: (Goldenin vastaukset merkitty X:llä)

TunnusmerkkiKylläEi
1. Osallistujien määrää ei rajoiteta millään tavalla vaan osallistujia kannustetaan värväämään niin paljon uusia osallistujia kuin mahdollista ja sen ylikin.X 
2. Osallistuja etenee ylemmälle tasolle monitasoisessa hierarkisessa järjestelmässä värväämällä uusia osallistujia eikä muiden ansioiden perusteella, siten että hänet nimitetään asemaansa.X 
3. Osallistujia kannustetaan ostamaan tuotteita sen vuoksi, että he olisivat tuoteostojen eli myyntikiintiön täyttämisen ansiosta päteviä saamaan palkkioita alalinjasta.X 
4. Osallistujille maksetaan palkkioita ylälinjaan enemmälle kuin viidelle tasolle.X 
5. Tuotteen myyneen myyjän palkkiot ovat alle puolet (50 %) kaikista samasta myyntitapahtumasta maksetuista palkkioista.X 

Jos MLM-yhtiö saa neljä tai viisi lippua, niin on syytä olla varuillaan: kyse on laittomasti toimivasta pyramidipelistä.