Mikä on vikana verkostomarkkinoinnissa?

Tunnetaan myös nimellä ”monitasomarkkinointi”


Alkuperäinen artikkeli, Dean VanDruff, ”What´s Wrong With Multi-Level Marketing?”, suomennettu luvalla.


Huono imago vai huono todellisuus?

”Annapa kun kerron sinulle uskomattoman hyvästä uusia uria aukovasta bisnes-ideasta,” ja sinut kutsutaan kotiin tai lounaalle ”keskusteluhetkeen”. Hassua kylläkin, tunnet sisuksissasi, että hommaan on piilotettu jokin juju tai petos. ”Ehkäpä kyse on verkostomarkkinoinnista, (monitasomarkkinoinnista)” ajattelet. Entäpä jos onkin? Pitäisikö sinun luottaa vaistoosi? Onko verkostomarkkinoinnissa mitään vikaa?

Tämä artikkeli käsittelee neljää ongelma-aluetta verkostomarkkinoinnissa. Erityisesti se keskittyy seuraaviin ongelmiin: I) markkinoiden kyllästyminen, II) pyramidi-rakenne, III) moraali ja etiikka, ja IV) ihmissuhteet verkostomarkkinoinnissa. Näiden avulla voit asianmukaisesti vahvistaa ”vaistosi.”


I. Markkinoiden kyllästyminen: luonteeseen kuuluva ongelma

Takaisin alkeisiin

Useimmista liikeideoista puhuttaessa markkinoiden kyllästymisestä ei tarvitse pitää oppituntia, mutta verkostomarkkinoinnissa se on tarpeen, valitettavasti. Talonpoikaisjärki heitetään hyllylle, kun arvioidaan onko verkostomarkkinointi jakelukanavana edes teoreettisesti kannattava elinkeino kaikille osapuolille. Tämän ”hyllyttämisen” saa aikaan korkeat odotukset ”helposta rahasta”, mutta siitä aiheesta lisää myöhemmin.

Uusi, innovatiivinen?

Verkostomarkkinointia ei voida enää väittää uudeksi myyntitavaksi ja vapautetuksi niistä yleisistä säännöistä, joilla tavaroita ja palveluita myydään. Sitä ovat kokeilleet monet firmat ja useimmat ovat epäonnistuneet. Jotkut ovat olleet surkeita epäonnistujia, vaikka ovat tarjonneet erinomaisia tuotteita.

Uutuudet markkinoilla eivät ole harvinaisia nykymaailmassa. Tästä on todistuksena kännykkäputiikit ja Nokia, joka on löytänyt tavallista tehokkaamman ja tuottoisamman tavan tuoda markkinoille tavaroita ja palveluita, luoden osakkeenomistajille, työntekijöille, tukkuportaalle ja kuluttajille kestävän pohjan toimia. Mutta näin ei ole käynyt yhdenkään verkostomarkkinointifirman kanssa ja nyt 25 vuoden epäonnistuneiden yritysten jälkeen on aika osoittaa syyt, miksi näin on tapahtunut.

Eivätkö sitten jotkut ihmiset ansaitse rahaa verkostomarkkinoinnilla?

Ensiksi me analysoimme verkostomarkkinoinnin ”toimintamekanismia”. Me osoitamme yksityiskohtaisesti, miten se jo itsessään on epävakaa järjestelmä, joka takuuvarmasti on suunniteltu kyllästämään markkinat eikä kukaan varoita siitä. Me tutkimme, miksi verkostomarkkinointifirmat eivät voi koskaan kilpailla tasapuolisesti kannattavuuden suhteen samalla tapaa kuin todellisen maailman liikeyritykset voivat, mistä on tuloksena, ettei organisaatio edes teoriassa voi olla kokonaisuudessaan kannattava. Kun tämä väistämätön kohtalo toteutuu, niin ainoa raha mitä tehdään ei tulekaan tuotteesta tai palvelusta vaan järjestelmän alempien tasojen ihmisten tappioista.

Näin verkostomarkkinointijärjestelmästä tulee riistävä hyväksikäyttäjä ja monia korkean tason myynninedistäjiä onkin kielletty toimimasta ja ”toiminnanjohtajat” on pantu kiven sisään, koska he ovat petoksella myyneet mahdotonta menestystarinaa muille. Toiset suuremmat verkostomarkkinointifirmat ovat selviytyneet palkkaamalla valtavia lakimiesarmeijoita pitämään oikeuslaitoksen yleiset syyttäjät loitolla ja ovat jopa kerskuneet sillä, kuinka paljon rahaa heillä on varastossa tätä tarkoitusta varten.

Se epäonninen ”jälleenmyyjä” siellä pohjalla on se häviäjä, ja kun tämä kerran käy ilmi kaikista lipevistä videofilmeistä ja motivoivista kannustuspuheista huolimatta, niin hyvät ihmiset alkavat saada pahan maun suuhunsa koko tilanteesta.

Niin, todellakin, verkostomarkkinoinnilla voidaan tehdä rahaa. Kysymys onkin nyt siitä, onko tämä raha tehty laillisin keinoin vai hienostuneen huijauksen avulla. Ja jos verkostomarkkinointi on jo ”suunniteltu epäonnistumaan”, niin vastaus on jälkimmäinen, valitettavasti.

Mutta kuinka tämä tarkalleen ottaen tapahtuu ja täytyykö näin aina tapahtua?

Tuhoon tuomittu jo suunnitteluvaiheessa?

Ensimmäinen kysymys on tämä: valitseeko mikään yhtiö tämän epäonnistumaan määrätyn markkinointitaktiikan vajotakseen riistoa harjoittavan yrityksen tasolle riippumatta siitä, miten hyvä tuote on?

Nähdäksemme tämän selvästi meidän tulee käydä läpi muutoin itsestään selvä ja alkeellinen keskustelu siitä, miten jokaisen yrityksen täytyy olla varovainen, ettei se palkkaa liikaa henkilökuntaa, laajennu holtittomasti ja tukehduta markkinoita ylitarjonnalla.

Todellinen maailma

Jokaisen yrityksen täytyy ottaa tarkkaan huomioon kysyntä ja tarjonta. Ajatellaan, että jos esimerkiksi jokin aurinkolaseja valmistava firma laskelmoisi tietyn tuotteen muodostuvan muotivillitykseksi seuraavana kesänä, niin ehkäpä heidän pitäisi valmistaa ja levittää jakeluverkostoon tuotteita sanotaan vaikkapa 10 miljoonaa kappaletta. Tämä tarkoittaisi tehtaiden tuotannon tehostamista, jakelun ja tukkukauppiaiden verkoston järjestämistä sekä laskelmien huolellista hallintaa joka tasolla, niin että yhtiö säilyttäisi luotettavuuden tukkuportaaseen, vähittäiskauppoihin ja kuluttajiin nähden.

Jos tuotteella on ”menekkiä” ja se myydään loppuun kesäkuun puoliväliin mennessä, niin yhtiö on arvioinut väärin kysynnän ja menettää osan voitosta, jonka olisi muutoin saanut. Vakavampi ongelma on kuitenkin markkinoiden kyllästymispisteen arvioiminen liian korkeaksi tuotteen kohdalla. Jos he valmistavat 10 miljoonaa kappaletta ja myyvät vain 2 miljoonaa, se voisi merkitä yhtiön loppua.

Aivan ilmiselvä seikka tässä on, että kysynnän ja tarjonnan hallitseminen ja tarkkanäköisyys realistisen markkinoille tulemisen ja kyllästymispisteen suhteen ovat ratkaisevat mille tahansa yritykselle, tuotteelle ja palvelulle. Yrityksen tämän osatekijän hallitsemattomuus peittää synkkään varjoonsa hyvät puolet kuten oivallisen markkinoiden avautumisen ja erinomaisen tuotesuunnittelun, inhimillisten voimavarojen käytön, tuotannon laadun ja niin edelleen. Yksinkertaisesti sanottuna, ”hutikuti” kysynnän ja tarjonnan arvioimisessa saattaa tuhota yrityksen, jos markkinat kyllästyvät.

Markkinavoimat ja kylmän sodan loppuminen

Mielenkiintoista kylläkin, kysynnän ja tarjonnan laki sai Neuvostoliiton polvilleen. Politbyro yritti hallita suunnittelun avulla kaikkea tuotantoa. Byrokraatit päättivät kuinka monta perunaa tarvittaisiin, kuinka paljon WC-paperia jne. Oletettavasti nämä virkamiehet tekivät parhaansa, mutta valitettavasti heidän tarkoituksellinen yrityksensä manipuloida kysynnän ja tarjonnan ”säätönuppia” ei ollut riittävän hyvä. Hyvistä aikeistaan huolimatta he olivat yleensä väärässä, mikä aiheutti valtavaa ali- ja ylituotantoa ja johti massiiviseen taloudelliseen romahdukseen.

Kun näemme Venäjän naivin talouden hoidon surkean lopun, niin sen pitäisi auttaa meitä selvittämään itsellemme verkostomarkkinoinnin perusteellinen ongelma. Todellisessa maailmassa yhtiön tuloksellisuus on suorassa yhteydessä ”käden” taitavuuteen ja ennaltatietämykseen ”kysynnän säätönupilla”, niin sanoakseni. Neuvostoliitossa ”käsi” ei ehtinyt reagoida riittävän nopeasti tai tarkasti markkinoiden todellisuuteen virkamiesten parhaista yrityksistä huolimatta.

Verkostomarkkinoinnissa tilanne on paljon huonompi. Ketään ei ole kotona. Venäjällä oli sentään joku ajattelemassa sitä, mikä on tarpeeksi! Jos kerran Venäjän byrokraatilla oli vaikeaa ennustaa kysyntää – itse asiassahan vapaissa markkinatalouksissa kysyntä ja tarjonta määräytyvät automaattisesti ”näkymättömän käden” ohjauksesta kulloisenkin tarpeen ja tilanteen mukaan – ja kiertää tuotannon säätönuppia juuri oikea määrä, niin miten onnettomassa asemassa sitten verkostomarkkinoinnin toiminnallinen johto onkaan?! Ei ainoastaan sen vuoksi, ettei ketään ole nimetty päättämään siitä kuinka paljon on tarpeeksi, vaan myös siksi, että verkostomarkkinointi on säädetty jo suunnitteluvaiheessa ylittämään kyllästymispiste ja jatkamaan kasvuaan vielä senkin jälkeen. Se jatkaa kasvuaan, kunnes se romahtaa omasta painostaan, eikä ole edes byrokraattia huomaamassa asiaa.

Verkostomarkkinointi on kuin juna, jossa ei ole jarruja eikä veturinkuljettajaa, ja se puuskuttaa täyttä höyryä kohti pääteasemaa.

”Jokainen tahtoo ostaa tämän tuotteen!”

Jokaisella tuotteella ja palvelulla on vain rajallinen pääsy markkinoille. Esimerkiksi, vain juuri niin monta ihmistä haluaa käyttää sijoituspalveluita kuin mitä on potentiaalisia asiakkaita, niitä, joilla on varaa sijoittaa rahastoihin ja osakkeisiin, mutta eivät osaa tehdä sitä itse. Eikä yksikään palvelun tarjoaja saa vallatuksi koko markkinoita, monopoliasemaa. Eivät kaikki ihmiset sijoita rahastoihin, osta kultaa, juo ionisoitua vettä, käytä tietyn tyyppisiä kenkiä tai muita samanlaisia tuotteita tai palveluja kuin kaikki muutkin. Todellisessa liikemaailmassa kukaan ei ottaisi tosissaan verkostomarkkinoijien ontuvia väitteitä, kun he nenäkkäästi mainostavat rajattomia markkinoita tuotteilleen ja palveluilleen.

Kysynnän ongelma: vekottimet ja jälleenmyyjät

Kuvittele uutta kätevää tuotetta, jonka nimi on vekotin ja sitä myydään 100 euron hinnalla. (keksitty hinta, jotta homma pysyisi yksinkertaisena) Nyt, vaikka jokainen voisi käyttää vekotinta, niin kaikki eivät silti tee niin. Jotkut pelkäävät kaikkea uutta. Toiset ovat uskollisia jo olemassaoleville merkeille. Jotkut haluavat ostaa huonompilaatuisen tuotteen halvemmalla. Toiset haluavat kalliimman tuotteen ylellisyyden vuoksi laadusta välittämättä. Syitä on vaikka millä mitalla ja totuus on, että vekottimia saadaan kaupaksi vain ”X” kappaletta hintaan 100 euroa.

Kysymys jankuttaville jälleenmyyjille kuuluu… mikä on ”X” ja kuinka se voitaisiin ennustaa voittojen maksimoimiseksi? Tosiasia, että ”X”:ää on vaikea selvittää ei tarkoita sitä, etteikö sitä olisi olemassa, ja jokainen vekotin, joka on rakennettu ”X”:n lisäksi tuottaa ongelman koko organisaatiolle. Markkinat tarvitsevat vain ”X”-kappaletta vekottimia hintaan 100 euroa. Mitä teet ylimääräisillä vekottimilla, joita kukaan ei halua ja niillä ihmisillä, jotka olet värvännyt myymään niitä?

Kukaan ei voi täydellisesti ennustaa ”X”:ää eikä tilanne ole läheskään niin yksinkertainen kuin mitä tässä on kuvattu, mutta jälleenmyyjien tavoite on ennustaa ”X” niin tarkasti kuin mahdollista hyödyttääkseen kaikkia mukana olevia kestävällä tavalla: välttyäkseen käyttämättä jääneiltä mahdollisuuksilta aivan yhtä hyvin kuin liikavarastoilta, tappioilta ja epäonnistumisilta.

Verkostomarkkinoinnin tapa ennustaa: ei ole mitään ennustettavaa

Kuka pitää verkostomarkkinoinnissa silmällä ”X”:ää, sitä milloin tietyllä hinnalla myytävän tuotteen markkinat kyllästyvät? No, hassu juttu, tai ehkäpä se on sittenkin surullista, ”X” saavutetaan ja ylitetään ilman että kukaan huomaa tai edes välittää siitä.

Oletetaan, että ”X” on saavutettu tänään jossakin tietyssä verkostomarkkinointifirmassa; kappalemäärä tuotteita, mitä tähän tiettyyn hintaan saadaan myytyä on juuri saavutettu ja sinä istut sinisilmäisenä ehdokkaana värväystilaisuudessa ja kuuntelet mainospuhetta. Ota nyt huomioon: tietääkö tässä yhtiössä kukaan ”X”:n olemassaoloa? Välittääkö kukaan siitä? Jätetäänkö se tahallaan huomiotta jonkin muun syyn takia? Koska oletamme, että markkinoiden kyllästymisluku eli ”X” on saavutettu, niin jokainen, joka liittyy tästedes ketjuun, ostaa itselleen väärän toiveen. Mutta tämä ei ole sitä, mitä esittelijä sanoo. Hän kertoo sinulle, ”Nyt on oikea aika liittyä. Lähde mukaan `alkuvaiheessa´.” Mutta tämä kaikki on valhetta, vaikka puhuja ei ehkä tiedä sitä. Saatavilla olevat asiakkaat ”X”-kappaletta on jo löydetty eikä kukaan huomannut sitä. Tästä eteenpäin jokainen jälleenmyyjä häviää. Voisitko sinä olla tässä? Miten ihmeessä voisit tietää, missä vaiheessa sinusta tulee verkostomarkkinoinnin valehtelija?

Poksahda tai putoa

Ehkäpä aiemmin esitettyä karkumatkalla olevaa junaa parempi kuvaus siitä, miten verkostomarkkinointifirmat jatkavat yli määrän on tämä: heliumpallo, joka on päästetty irti huoneessa, jonka katto on täynnä teräviä piikkejä. Tuotteen laatu on yhtä kuin heliumin määrä pallossa. Mitä parempi tuote, sitä nopeammin pallo nousee, kiihtyvällä vauhdilla kenenkään estämättä, kohti tuhoaan. Toinen vaihtoehto on surkea tuote, jolloin pallo lysähtää itsestään kasaan eikä nouse koskaan lattiasta. Takuuvarmasti voimme sanoa, ettei tasapaino ole ennustuskorteissa paitsi ehkä sattumalta ja vain väliaikaisesti. Verkostomarkkinointi on luonteeltaan epävakaata. ”Poksahda tai putoa”: sama pätee mihin tahansa yhtiöön, joka valitsee verkostomarkkinoinnin.

Verkostomarkkinointi vastaan todellinen maailma

Peruskysymys, joka kaipaa vastausta on tämä: jos kerran tuote tai palvelu on niin erinomainen, niin miksei sitä myydä tavanomaista myyntikanavaa pitkin, joka on palvellut ihmiskuntaa tuhansia vuosia? Miksi sen täytyy turvautua ”erikoiseen markkinointijärjestelmään” kuten verkostomarkkinointiin? Miksi kaikkien pitää olla niin kokemattomia tämän myymisessä?! Onko tuote vain ohut kuori pyramidihuijauksen päällä, missä todellisuudessa riistetään muita? Mutta tästä lisää myöhemmin.

Sopimuksiin pohjautuvasta turvallisesta jakelusta… sekasortoon

Kuvittele, että Hesburger saisi yht´äkkiä pakkomielteenomaisen idean, että ”jokaisen täytyy syödä” ja avaisi neljä franchise-ravintolaa, yhden jokaiseen kadunkulmaan omassa asuinkorttelissasi. Kuka hyötyisi tästä mielettömyydestä? Kuluttaja? Eivät ainakaan yrittäjät: he häviäisivät jokainen. Hesburger-ketju? Ehkä väliaikaisesti, arveluttavan myynnin kasvun kautta, niin kauan kuin onnettomat franchise-yrittäjät luulisivat jokainen tekevänsä rahaa. Mutta lopulta se negatiivinen kuva, mikä muodostuu neljästä hiljalleen kuolevasta myyntipisteestä todennäköisesti puhkaisisi hetkellisen myynninkasvun kuplan. Jopa se kaikkein äkkinäisin kovan onnen yrittäjä ajattelisi tämän jälkeen kaksi kertaa ennen kuin lähtisi uudelleen mukaan samankaltaiseen bisnekseen. Tästä syystä todellisen maailman tukkukauppiaille ja franchise-myyjille on taattu alueellinen tai markkinoiden laajuuteen sidottu sopimussuoja.

Jälleen, yksinkertainen tosiasia on, että kaikkein menestyksekkäimmilläkin tuotteilla on vain osittainen pääsy markkinoille. Sama pätee palveluihin. Kysyntä ja ”markkinaosuus” ovat rajalliset, ja kumman tahansa näistä yliarvioiminen on tuhoisaa.

Niin, miksi verkostomarkkinoinnin myynninedistäjät hämärtävät tämän? Kuka ohjaa ”tuotantonappia” ja säätelee taitavasti jakelukanavien, myyntihenkilökunnan, varastojen, ym. määrää, varmistaakseen jokaisen mukana olevan menestyksen? Totuus on hyytävä: ei kukaan.

Yritäpä kuvitella tekeväsi tarkka kaavio siitä, miten verkostomarkkinointi toimii, niin näet tämän seikan mitä kirkkaimmin. Verkostomarkkinointi ei voisi koskaan toimia, edes teoriassa. Ajattele sitä.

Ihmiskone

Tshernobylissa oli valvontajärjestelmä, joka petti. Verkostomarkkinoinnissa ei ole mitään kontrolloimiskeinoja.

Missä on ”katkaisija”, jonka voi napsauttaa päälle, kun on värvätty tarpeeksi jälleenmyyjiä? Tavallisessa yhtiössä johtaja sanoisi, ”meillä on tarpeeksi, lopetetaan ihmisten värväys tähän.” Mutta verkostomarkkinoinnissa ei ole mitään keinoa toimia näin. Verkostomarkkinointi on ”ihmiskirnu”, jossa ei ole ”sulje-nappulaa”. Koska siihen ei ole suunniteltu valvontajärjestelmää, niin sen hammaspyörästö jauhaa hyvää-tarkoittavien ihmisten rahan, ajan, luotettavuuden ja yrittäjäenergian, ihmisten, jotka liittyivät mukaan pelkästään hankkiakseen lisätuloja. Parasta olisi jo alkuaankin ohjata selville vesille pois tämän hirviön ulottuvilta.

Verkostomarkkinoinnissa ei yksinkertaisesti ole keinoa välttää sisäänrakennettua epäonnistumisen mekanismia. Jos yhtiö päättää markkinoida tällä tavoin, niin se ”palkkaa” lopulta aivan liian paljon ihmisiä. (ilman peruspalkkaa ja haastaen liittymään mukaan)

Siten ainoa ”rajoittava valvontajärjestelmä” on jälleenmyyjien väistämättömät tappiot ja sitä seuraava huono kuva, minkä verkostomarkkinointifirma saa, kun se on tehnyt sen, mitä varten se on suunniteltukin: epäonnistui. Ja ennemmin tai myöhemmin meidän on lakattava syyttämästä sitä tai tätä tiettyä firmaa ja myönnettävä, että verkostomarkkinoinnin idea jo itsessään on virheellinen.


II. Pyramidirakenne: ongelma organisaatiossa

Epäpyramidi

Useimmille verkostomarkkinointifirmoille tuote on pelkkä harhautus, jottei todellinen voitonlähde paljastuisi. Kuka tahansa verkostomarkkinointiin perehtynyt saattaa ajatella, että edellinen keskustelu menee hieman ohi itse asiasta. (Sehän keskittyi niin paljon siihen tosiasiaan, että verkostomarkkinointi on ”tuhoon tuomittu jo suunnittelunsa puolesta”, koska se kyllästyttää markkinat ja saa siten tuotteita laillisesti kaupittelevat ihmiset vaikeaan tilanteeseen) Tuote tai palvelu saattaa olla ihan hyvä ja kyllästyttää markkinat jossakin vaiheessa, mutta puhutaanpa nyt vakavasti. Tuote ei ole se kannustin, minkä takia verkostomarkkinointiin liitytään. Muutoinhan ihmiset olisivat saattaneet osoittaa mielenkiintoa tämän kyseisen tuotteen tai palvelun myymiseen jo aiemmin todellisessa maailmassa. Tuote on tekosyy, jolla yritetään saada todellinen rahanteko-kone näyttämään lailliselta. Se on ”kuori”.

Sisällämme me kaikki tiedämme, mistä verkostomarkkinoinnissa on todella kysymys. Kunhan vain et käytä sanaa ”laiton pyramidi”!

”Näethän, jos voit vakuuttaa kymmenen ihmistä siitä, että jokainen tarvitsee tätä tuotetta tai palvelua, vaikkeivat he ostaisikaan vastaavia tuotteita vapailta markkinoilta, ja he saavat vakuutetuksi kymmenen lisää, ja niin edelleen, niin tämä on se keino, miten todellisuudessa ansaitset rahaa. Ja niin kauan kuin myyt matkan varrella muutamalle ihmiselle, niin se on aivan laillista.” Ehkäpä…

Mutta tällä tavalla rahaa ei selvästikään ansaita vain tuotteita myymällä, muutoinhan olisit osoittanut kiinnostusta siihen jo aiemmin perinteisiä markkinointikeinoja käyttäen. Ei, ”koukku” on myydä toisille ”unelman” myymisen ideaa.

Matematiikka ja terve maalaisjärki

Verkostomarkkinointi etenee geometrisesti laajentuen, missä sponsoroit kymmenen, jotka sponsoroivat kukin taas kymmenen, jotka sponsoroivat kukin kymmenen, ja niin edelleen. Tämä kuvataan yleensä nimellä laajentuva matrix eli kasvupohja, (älä vain käytä nimeä ”pyramidi”!) joka maksaa vastaavasti voitelurahoja eri tasoille.

Ongelma tässä on päivän selvä. Jo pelkästään kolme tasoa käsittävässä pyramidissa olisi 1000 ihmistä. Siinä meni asumalähiö! Kuusi tasoa syvä pyramidi pitäisi sisällään miljoona ihmistä, jotka uskovat voivansa tehdä rahaa myymällä tuotteita. Mutta kenelle? Siinä meni kaupunki! Ja verkostomarkkinointi alkaa vasta lisätä höyryä. Ajattele kaikkia niitä kokouksia! Ajattele kaikkia niitä myytyjä ”unelmia”! Ajattele turhia toiveita, mitkä on herätetty. Ajattele rahaa, mikä on hävitty.

Se epäonnistuu??? Se ei voi epäonnistua???

Mikään ei ärsytä kovapintaista verkostomarkkinoijaa enemmän kuin edeltävä väite. Jos osoitat idean mielettömyyden, esimerkiksi, että jos Amwayn (tunnettu verkostomarkkinointifirma) kokouksessa esitetty mainospuhe olisi edes kohtuullisen lähellä totuutta, niin jokseenkin tarkalleen 1,5 vuodessa Amway olisi suurempi kuin USA:n bruttokansantaloustuotto, sitten kuuntele tarkasti kohtalokasta sävyn vaihtoa: ”No, onhan se tietysti järjenvastaista. Eivät kaikki menesty ja siitä syystä markkinat eivät koskaan kyllästy.”

No, miten on? Värväämmekö me ”voittajia” rakentamaan todellista bisnestä vai suunnittelemmeko hyötyvämme ”häviäjistä”, jotka lähtevät mukaan meihin ”luottaen”?

”Mainospuheen” aikana jokainen saa systeemin toimimaan. ”Tämä on elämäsi tilaisuus!” ”Katso vain meidän kaaviotamme!” Mutta mainitsepa väistämätön markkinoiden kyllästyminen ja tappiot, mitä tästä seuraa itse kullekin, niin sitten kuulet, ”Tietystikään se ei oikeasti toimi näin.” ”Useimmat epäonnistuvat,” sinulle kerrotaan, ”mutta et sinä, herra Ehdokas. Sinä olet voittaja-ainesta. Voin nähdä sen jo silmistäsi.”

Jos olet sinisilmäinen ehdokas, niin uskot esitettyyn kasvuun. Jos olet järkevä epäilijä-tyyppi, niin sitten se ei tietysti koskaan toimisi sillä tavalla.

Mutta keskustelu ei yleensä koskaan etene edes näin pitkälle. Tosiasiaa, että verkostomarkkinointi on hullua ryntäysvauhtia tukkimassa markkinat, moititaan laajalti ”löyhkääväksi ajatteluksi”. Ammattimaiset värvääjät tietävät, miten kääntää huomio toisaalle tästä aiheesta vertauksen, vitsin, henkilökohtaisen todistuksen tai jonkin muun ”ajatustenkääntötempun” avulla.

Uusi ratkaisu: hidastettu verkostomarkkinointi

Jotkut verkostomarkkinoinnin uudet ruumiillistumat yrittävät selviytyä tästä ongelmasta rajoittamalla sponsoroitavien ihmisten määrän, sanotaan vaikka, neljään. Mutta silti samat geometriset laajentumisongelmat ovat olemassa; epäonnistumisen mekanismia on vain hidastettu vähän. Ja nyt on ilmennyt lisäongelma, koska organisaatiossa on vieläkin enemmän tarpeettomia tasoja eli kerroksia.

Väite, että verkostomarkkinointi on pelkästään ”joka miehen” versio tavallisen maailman jakelukanavasta, osoittautuu tässä tapauksessa vieläkin järjettömämmäksi. Kuvittele ostavasi tuotteita tai palveluita todellisessa maailmassa ja sinun pitäisi maksaa siitä royalteja viidelle tai kymmenelle tarpeettomalle ja mukaan kuulumattomalle ”tukkumyyjien” tasolle. Olisiko se tehokasta? Mitä arvoa näillä ”tukkumyyjien” tasoilla on kuluttajalle? Onko tämä järkevää? Selviäisikö tällainen yhtiö kauan kilpailevassa yhteiskunnassa?

Huijarit ja varjopyramidi

Huijareiden ikivanha tekniikka on herättää luottamusta muutoin tyhmään ideaan kääntämällä uhrin huomio toisaalle, syötin tai henkilökohtaisen vetovoiman avulla. Uhri alkaa luottaa valheelliseen järjestelmään ja vastapainoksi huijari saa rahasi. Verkostomarkkinoijat nauttivat erittäin suurta luottamusta.

Koska aivoihin väistämättä tunkeutuu ajatus että on itsepetosta, että verkostomarkkinointi voisi joskus toimia, niin mielialat laskevat ja asenteet tulevat happamiksi. Mutta jo tätä masentunutta mielentilaa voidaan itsessään käyttää hyväksi. Kun epäilykset kasvavat sitä mukaa kun verkostomarkkinointi ei toimikaan siten kuin ehdokkaille oli uskoteltu ja luottamuksellisten värvääjien ”luottokelpoisuus” laskee, niin silloin voidaan saada lisävoittoa siitä, kun tätä luottamusta yritetään ylläpitää vastoin kaikkea tervettä järkeä.

Siten rinnakkainen ”varjopyramidi” nousee esiin motivoivien kasettien, seminaarien ja videonauhojen kautta. Nämä ovat välttämättömiä ”menestyksen aikaansaamiseksi” ja värvätyt ovat pakotetut osallistumaan, ostamaan, ostamaan ja ostamaan, aina vain lisää. Tämä kannustava ”varjopyramidi” riistää väsähtäviä värvättyjä yhä lisää, kun he kiemurtelevat kohti vääjäämätöntä kyllästymispistettä ja epäonnistumista. Mitä enemmän he epäonnistuvat, sitä enemmän ”apua” he tarvitsevat niiltä, jotka ovat menestyneitä heidän yläpuolellaan.

Niin, verkostomarkkinointifirmat rikastuvat huijaamalla värvätyiltä suoraan ”liittymismaksun” ja tekevät sitten lisää likaista rahaa ”psyykkaamalla” näitä epäonnistuneita kovan onnen sotureita ja myymällä heille motivoivaa lisämateriaalia.

Erikoinen verkostomarkkinoinnin työpaikkatarjous: ”työhön otetaan” häviäjä ja luuseri

Alkaisiko kukaan järkevä ihminen, tosiasioista tietoisena, myydä mitään tuotteita tai palveluita, kun hän tietää, että avoimella asialistalla on palkata liikaa saman tuotteen myyjiä samalla alueella?

Mitä mieltä olet? Onko tämä hyvä ”tilaisuus” vai joukkotuhon käsikirjoitus?

Niin, kuten sanonta kuuluu, ”liity ajoissa mukaan!” Tämä on järkeistetty versio ryöstöaallosta, joka kohtaa kaupunkia, kun sen sähköt sammuvat ja poliisit ovat lakossa: ”nopeat saavat eniten!” Jos kerran tuotteiden myynnistä ei ole edes laskettu saatavan voittoa vaan se on pohjimmiltaan suunniteltu epäonnistumaan, niin ainoa tapa saada rahaa on ryöstää huijaamalla muita niin kauan kuin siihen on mahdollisuus. Älä menetä ”tilaisuuttasi”, tosiaankin!

Mistä raha huipulla oleville tulee? Surkimukselta siellä pohjalla… aivan kuten kaikissa pyramidihuijauksissa. Tuote ei voi olla eikä ole ollutkaan mitään muuta kuin yhtä tyhjän kanssa.

Tärkeä asia on käyttää hyväksi ja riistää ihmisiä niin kauan kuin se onnistuu, jos tahdot tehdä nopeasti rahaa verkostomarkkinoinnilla.


III. Moraali ja etiikka: ahneus ongelmana

Moraalinen arvoitus: mikä ei koskaan näy, mutta on yleismaailmallisesti tuomittua?

Vaikka moraalista ja etiikasta voi olla hankalaa puhua, niin materialismi ja ahneus ovat yleisesti tuomitut jokaisen valtauskonnon ja jopa useimpien ei-uskonnollisten ihmisten taholta. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö ihmiset olisi materialistisia tai ahneita; itse asiassa yleinen eettinen vaatimus olla olematta sellaisia todistaa vahvasti, että me olemme sitä.

Useimmille ihmisille tämä tarkoittaa sitä, että jos aiomme olla materialistisia tai ahneita, niin kaikkein mieluimmin emme olisi sitä kovin ilmiselvästi. Niinpä Madison Avenuella on kehitetty hienon hienoja hiottuja tapoja vedota näihin paheisiin olematta liian kovaotteisia. Emme kiinnitä asiaan paljon huomiota… niin kauan kuin se on ”verhottu”. Tämä tekopyhyys, vaikkakin surullista, on vallitseva olotila. Niin, Madison Avenue yrittää olla aina vain hienovaraisempi, ettei vain näyttäisi siltä, että se käyttäisi hyväksi moraalitonta taipumustamme ahneuteen ja materialismiin.

Häpeämätön vetoaminen materialismiin ja ahneuteen

Näin ei ole verkostomarkkinoinnissa. Valitse minkä tahansa verkostomarkkinointifirman esite tai videonauha ja on enemmän kuin todennäköistä, että huomaat halpamaisen, ilmiselvän ja häpeämättömän houkutuksen ahneuteen ja materialismiin. Tämä on jokaista ihmistä loukkaavaa, jopa kovapintaista materialistia. Tyypillistä on vedota ”amerikkalaiseen unelmaan”. Tavallista on näyttää tunnelmallinen kuvaus suuresta uudesta kodista, ylellisestä autosta, veneestä tai ehkäpä kauniista avioparista nousemassa suihkukoneeseen ja niin edelleen.

Vaikka tämän ei olisi pakko olla osana verkostomarkkinoinnin lähestymistapaa, niin se kuitenkin tavallisesti on sitä.

Tällaisen läpinäkyvän houkutuksen pitäisi tehdä ihmiset epäluuloisiksi. ”Miksi syötti?” ”Yrittävätkö he saada `mehuni kiehumaan´ niin että aivoni lakkaavat ajattelemasta?” ”Eivätkö he voisi näyttää ihmisiä harrastamassa terveempiä juttuja ansaitsemallaan rahalla?” ”Jos tämä on todellakin laillinen tilaisuus, niin miksei keskitytä markkinoihin, tuotteeseen tai palveluun, sen sijaan, että näytetään ihmisiä piehtaroimassa ylenpalttisessa materialismissa?”

Mutta luettuamme tähän asti meillä on riittävästi syitä tietää, miksi hämmennystä tarvitaan. Hillitön ahneus sumentaa hyvän arvostelukyvyn. Kun silmät ovat lasittuneet materialistisesta kiillosta, terve järki käy muukalaiseksi.

Sitäpaitsi halpamainen ja loukkaava käytös herkkiä tuntojamme vastaan ei ole osallistujille mikään iso ongelma poistaa, eihän? Mutta ajattelepa sitä, että kaikkien yhtiöiden täytyy kontrolloida sitä tapaa, millä ne esitetään yleisölle. Siten myös verkostomarkkinointifirmalla on oikeus ja velvollisuus sanella, mitä materiaalia saa käyttää. Muutoinhan kuka tahansa jäsen voisi sanoa mitä tahansa yhtiön luonteesta aiheuttaen ilmiselviä ongelmia. Jokaisen yksittäisen jäsenen esittelyidean tarkastaminen ja hyväksyminen veisi taas liian paljon aikaa, kun tavoitteena on massamarkkinointi. Kun käytetään vain tyyppitestattuja esittelymenetelmiä, niin se mahdollistaa lisäetuna yhdenmukaisuuden. Tämä on pohjimmiltaan ”tiedon laadun valvontaa.”

Verkoston vaikutus on siis se, että jälleenmyyjä on sidottu yhtiön hyväksymiin videoihin, esitteisiin ja esittelyn pääpiirteisiin.

”Ei, en minä, en koskaan vajoaisi niin alas!”

Vuonna 1991 jotkut MLM FUND AMERICAn jälleenmyyjät alkoivat tuottaa omaa parannettua värväysmateriaalia. Heidät erotettiin siekailematta, mikä ei ollut heille mieleen, sillä monet heistä olivat alulle panevia jäseniä, jotka ”olivat lähteneet mukaan ajoissa”.

Muuten, myöhemmin samana vuonna FUND AMERICAn perustaja pidätettiin, koska hän oli luonut jotakuinkin 90% tuloista myymällä ”jälleenmyyntioikeuksia” tuotteita vastaan… tehden selväksi, että tämä kyseinen verkosto ei ollut paljon muuta kuin laiton pyramidihuijaus (pyramidipeli).

Hyvä työmahdollisuus tarjolla: synnin myyjä!

Haluatko olla mukana edesauttamassa sellaisten häpeämättömien arvojen menestymistä, jotka ovat vastoin uskojärjestelmääsi?

Useimmissa verkostomarkkinointifirmoissa sinulla ei ole vaihtoehtoa. Sinun täytyy istua kokouksessa kokouksen jälkeen, loputtomiin. Sinua ”motivoidaan” yllyttämään ystäviäsi ja perhettäsi tulemaan ”mainospuheen” kuuloon. Tällä tavalla ”unelma” istutetaan mieliin ja saadaan sikiämään. Totuttele siihen.

Jos olet materialisti, niin sinun tarvitsee ainoastaan päästä yli esittelyn nenäkkyydestä. Mutta ellet halua edistää sellaisia ideoita, vaan pidät niitä synnillisinä, niin sitten joudut vaikean moraalisen pulman polttopisteeseen. Tahdotko olla materialismin myyjä?

Tiedon laadun valvonnan puuttuminen: yllyke ryhtyä verkostomarkkinoijaksi?

Sen asian kääntöpuolella, että olet jumiutunut värväys”taktiikkaan”, on se fakta, että verkostomarkkinoinnin organisaatio on muutoin löysä, lievästi sanottuna. Tämä on osa monia kiehtovasta vetovoimasta, ”olla oman itsensä pomo.”

Mutta käytännössä tämä johtaa mielettömiin väitteisiin tuotteista, joista monet ovat petollisia ja jotkut niistä saattavat olla suorastaan vaarallisia.

Liioittelu on takuuvarma juttu verkostomarkkinoinnissa. Kun kokemattomat myyjät päästetään irti myymään täysin valtuuksin ilman ohjausta tai vastuullisuutta, mitä muuta voisi tapahtua?

Koska verkostomarkkinointiorganisaatiot ovat tunnetusti tähdenlentoja, täytyy vain ihmetellä, miksi mikään uusi yhtiö valitsisi tämän virheellisen markkinointimenetelmän. Ehkäpä yksi varteenotettava tekijä on se, että verkostomarkkinointiorganisaatio voi tehokkaasti karistaa Kuluttajaviraston pois helmoistaan käyttämällä suullisia todistuksia, oletettuja tieteellisiä ”tutkimuksia”, tekaistuja hyväksymismerkintöjä, huhuja ja muita epäkelpoja esittelykeinoja, joiden ei koskaan sallittaisi nähdä päivänvaloa todellisen maailman myynninedistämistyössä, koska se on hämärätouhua.

Tällä tavoin, verkostomarkkinointi on kehittänyt itselleen ”markkinaraon”: sitä voidaan käyttää sellaisten tuotteiden myymiseen, joita ei saataisi myytyä millään muulla tavoin. Monitasomarkkinointi on keino saada aiheetta lisää uskottavuutta käyttämällä hyväksi ihmisten ystävyys- ja sukulaissuhteita ”verkostoinnin” kautta. Tämä on luonteenomainen moraalinen ongelma verkostomarkkinoinnissa, mitä näkökulmaa tarkastellaan laajemmin viimeisessä kohdassa.

Verkostomarkkinoinnin myyntitekniikka: huhut, herjaus, kunnianloukkaus

Liioittelu ei ole kuitenkaan rajoittunut pelkästään tuotetta koskeviin väitteisiin. Kun verkostoijat käyvät kilpailijoidensa kimppuun, niin se voi mennä todella rumaksi. Jotkut lähihistorian eriskummallisimmista huhuista voidaan jäljittää verkostomarkkinointiin. Viime vuosina, esimerkiksi, kansainvälinen huhu, että erään johtavan todellisen maailman yhtiön pääjohtaja olisi satanisti, ja että tämän yhtiön logo sisälsi okkultisia symboleja, osoittautui kaupallisista motiiveista aiheutetuksi ja jäljitettiin tiettyihin Amwayn jälleenmyyjiin. Nämä haastettiin menestyksellisesti oikeuteen vuonna 1991, mutta huhu elää vieläkin sitkeästi. Ja kuinka paljon verkostomarkkinoinnin muusta negatiivisesta ”mainospuheesta” on keksittyä tai suoranaista valhetta? Eivät kaikki negatiiviset myyntiväittämät ole yhtä skandaalimaisia tai laajalle levinneitä kuin edeltävä esimerkki, mutta verkostomarkkinointikulttuuri tuottaa niin paljon tätä tavaraa, että olisi vaikea asettaa se kaikki syytteeseen.

Jälleen, mitä muuta voisi odottaa kokemattomilta jälleenmyyjiltä, jotka on heitetty kyllästyneille markkinoille ja heillä on täydet valtuudet, mutta ei mitään vastuullisuutta?

Toisia panetteleva myyntikeino ei ole ainutlaatuinen verkostomarkkinoinnille, mutta sillä on perinteenä vaalia herkkäuskoisuuden kulttuuria, eriskummallista ”juorut ovat totta” -tapaa. Loppujen lopuksi, sehän on minun ystäväni, joka kertoo minulle tämän!

Valheellisten tietojen levittäminen ihmisistä tai ryhmistä on herjausta. Järjestelmällinen ja pahanilkinen herjaus on laitonta useimmissa sivistyneissä maissa. Väärän todistuksen antaminen on raamatullisissa kirjoituksissa mainittu seuraavana murhan ja aviorikoksen jälkeen syntilistassa. Mutta miten sinä voit tietää milloin sinusta tulee panettelija, kun toistat sitä, mitä kuulit verkostomarkkinointikokouksessa?

Hienoja miehiä?

Toinen moraalisesti arveluttava käytäntö, joka ei johdu itsestään verkostomarkkinoinnin luonteesta, mutta näyttää selviöltä, on sisälämpöinen johtajien palvonta.

FUND AMERICAssa ”hyväksytty mainosmateriaali” osoitti miten hieno mies perustaja oli, kuvasi hänen syvällistä johtajakokemustaan, näytti hänet tunnelmallisissa tilannekuvissa, jne. On helppo olla haltioissaan ihastuksesta sellaista voimakasta, tulevaisuuden näyn omaavaa miestä kohtaan, joka on omistautunut tuomaan tämän ihanan tilaisuuden meille tavallisille suomalaisille ja amerikkalaisille.

Kävi ilmi, että hän oli rikollinen karkuri Australiasta, missä hänet oli ajettu pois kaupungista tehtyään saman tempun.

Mutta et arvaisi sitä koskaan yhtiön materiaalista. Hieno mies.

Liikkeellä on enemmänkin kuin vain muutamia tällaisia verkostomarkkinoinnin ”toiminnanjohtajia”, jotka putkahtavat esiin huomisen päivän ”päivän tarjouksena”. Verkostomarkkinoinnissa riistäminen voi olla hyvin tuottoisaa ja vankilatuomiot ovat lyhyet. Verkostomarkkinoinnin ”unelman” ostajat varokoon!

Olen tarkoituksella ottanut tehtäväkseni tuoda tämä asia esille kärjistetysti – enkä tarkoita tällä edes epäsuorasti sitä, että kaikilla verkostomarkkinoinnin johtajilla olisi rikosrekisteri – mutta tässä kohden kyllä maksaa vaivan tehdä tutkimustyötä. Ovatko idolisi, joita sinua pyydetään palvomaan verkostomarkkinoinnissa kunnioituksen vai halveksunnan arvoisia? Onko heitä syytetty tai haastettu oikeuteen ihmisten hyväksikäytöstä menneisyydessä? Ovatko he istuneet linnassa?

Älä odota kuulevasi koko totuutta verkostomarkkinoinnin videonauhalta.

Ylpeys ja salainen komero: turhamaisuus ja tapa, miten verkostomarkkinointifirmat kasvavat

”Herra Ehdokas, teidän ei tosin tarvitse ostaa kuin kolme tuoteyksikköä, mutta miksi vaivautua liittymään mukaan ellette aio myös menestyä? Sitäpaitsi kaikilla tuotteillamme on 100 % rahat takaisin palautusoikeus.”

”Hmmm… Rahojen takaisin pyytäminenhän tarkoittaisi… tappion tunnustamista. Muilla näyttää menevän ihan hyvin tässä hommassa. En ole luuseri! Ehkä minun pitäisi mennä vielä yhteen motivointiseminaariin tai liittyä johonkin vahvaan verkoston haaraan ja saada vielä yksi kaveri liittymään mukaan. Minua ei ole huijattu! En ole luuseri!”

Niinpä, ”tavaravarastot” ja ”värväysvälineistö” keräävät pölyä, eivätkä koskaan tuottaneet mitään. Niistä kertyy kasa nurkkakomeroon tai ullakolle, voittopalkinto ylpeydelle, kun en kyennyt tunnustamaan, että ahneus otti vaarin tilaisuudesta.

Takaisin pyramideihin: uudenlaista markkinointia vai järjestäytynyttä rikollisuutta?

Yleisesti ollaan samaa mieltä siitä, että ihmisten harhaanjohtaminen heidän rahojensa saamiseksi on moraalisesti tuomittavaa. Sitä nimitetään ”varkaudeksi” tai ”petokseksi”, ja niitä, jotka sellaista harjoittavat tulisi rangaista. Kukaan ei ole niin lapsellinen, että sanoo, etteikö sillä voisi tehdä rahaa. Rikos saattaa kannattaa, ainakin jonkin aikaa.

Pyramidihuijaukset (pyramidipelit) ovat laittomia. Ne ovat laittomia siksi, että ne ovat hyväksikäyttöön perustuvia ja epärehellisiä. Ne riistävät kaikkein haavoittuvimpia ihmisiä: epätoivoisia, työttömiä, oppimattomia. Sellaisia, jotka aloittavat tällaisen petoksen ja harjoittavat sitä, pitäisi rangaista rikoksistaan, ja yhä enenevässä määrin niin tehdäänkin.

Mutta lisääpä tuote ”peitteeksi” ja kutsu sitä verkostomarkkinoinniksi, niin ihmiset ovat valmiita nielemään sen laillisuuden. Onko tämä totta? Todellako? Kuka niin sanoo?

Liittovaltion viranomaiset vastaan verkostomarkkinointikopla: tarinan toinen puoli

On totta, että muutamat suuret verkostomarkkinointifirmat ovat selvinneet lakia toimeenpanevien viranomaisten parhaimmista yrityksistä sulkea ne, käyttäen miljoonia dollareita puolustukseen, lobbaukseen ja suojautumiseen. Mutta saman voisi sanoa mistä tahansa järjestäytyneestä rikollisuudesta. Sitä on vaikea pysäyttää sen jälkeen, kun se on kasvanut liian isoksi.

Ja verkostomarkkinointifirmat näyttävät niin laillisilta yleisön silmissä, niin kunnollisilta. Niin moni mukava ihminen on siinä mukana. Toden totta, se ei voi olla laitonta! Alatasojen jälleenmyyjät saattavat jopa puolustaa samaa organisaatiota, joka ryöstää heitä, toivoen saavansa oman tilaisuutensa päästä käsiksi ”isoihin rahoihin” sitten myöhemmin.

Mutta jos se näyttää ankalta, kävelee kuin ankka ja ääntelee kuin ankka, niin se mitä luultavimmin on myös ankka. Paitsi jos se on verkostomarkkinointia, ja silloinhan se EI ole pyramidi.

Viranomaiset näkevät asian yleensä eri tavalla… kun tuotteiden ja palveluiden markkinointi alkaa saattaa varjoonsa laittoman monitaso-pyramidirakenteen.

Ihmiset voivat tehdä rahaa verkostomarkkinoinnilla, kieltämättä. Moraalinen kysymys kuuluu: mistä raha tulee? Tuotteiden myynnistä? Miksei sitten myydä samoja tuotteita ”todellisessa maailmassa”?

Mutta jokainen tietää, että todellinen kannustin on pyramidirakenne, ja tuote on vain veruke, jolla juttu saadaan näyttämään lailliselta, tai niin ainakin verkostomarkkinoija tahtoo sinun uskovan, että toiminta on laillista.

Mafia ja verkostomarkkinointi: liiaksi yhdenmukaisuutta?

Puhupa gangsterille ja hän kertoo sinulle, että ”hänen hyvät aikeensa on pelkästään ymmärretty väärin”. ”Mehän yritämme vain rakentaa `omaa bisnestämme´.” ”Kaikki on vain salajuonta, jolla meidät yritetään saada näyttämään pahalta.” ”Viranomaiset ovat liikkeellä saadakseen meidät kiinni vain siitä syystä, että he ovat meille kateellisia tai peloissaan uudesta elämäntavastamme.” ”Miksi, katso kaikkea hyvää mitä me teemme!” ”Me näytämme yhä laillisemmilta joka päivä.” ”Tässä on erään kuuluisan yleisen syyttäjän lausunto, jossa hän sanoo, että mafia on oikeastaan ihan hyvä organisaatio eikä siitä aiheudu koskaan mitään harmia.” ”Meillä on jopa ministeri nyt tukemassa meitä!”

Propaganda ja verkostomarkkinoinnin laajentuminen

Uuden vuosituhannen verkostomarkkinoijat alkavat kuulostaa menneiden vuosien gangstereilta. Siellä, missä liikkeen johtamistaito ja laki yleisesti tuomitsevat verkostomarkkinoinnin, heillä on ”omat asiantuntijansa” lakitieteellisestä tiedekunnasta, jotka ”ovat palkkalistoilla”. Luottamus, muista se, on avainsana.

Kaikista kiivaista vastaväitteistä huolimatta, jokainen verkostomarkkinointifirma on jossakin määrin pyramidihuijaus, ja pyramidipelit ovat laittomia. Tosi on, että monet ”pääsevät kuin koira veräjästä”, mutta niin teki mafiakin vuosikymmenien ajan. Pahan kaiken tuhoavaa voimaa on vaikea pysäyttää, varsinkin sellaista, joka on kärsinyt paljon vaivaa näyttääkseen lailliselta ja väärinymmärretyltä, joka on pitkälle järjestäytynyt, ja jolla on niin paljon uhreilta saatua rahaa propagandaan, lobbaamiseen ja itsensä puolustamiseen. Ja niin hyväksikäyttäminen jatkuu.

Jos nämä kaverit ilmestyvät asumalähiöösi, niin olet joko ”sisällä” tai ”ulkona”, perhettä tai maalitaulu, ystävä tai vihollinen. Epäluulo valtaa alaa; jokaisella on oma ”apajansa”; ahneus syrjäyttää viattomuuden. ”Asumalähiöstä” on tullut markkinapaikka eikä se ehkä koskaan toivu iskusta.

Eettinen kysymys jää jäljelle: onko verkostomarkkinointi moraalisesti hyväksyttävä tapa tehdä rahaa? Onko se – nyt ja jatkossa – laillista?

Verkostomarkkinoinnin käännytystyö: kerjäämistäkin alhaisempaa?

Jos rahaa kerran tarvitaan niin kipeästi, niin miksei apua yksinkertaisesti pyydetä ystäviltä ja perheeltä, sen sijaan, että otetaan rahaa heiltä vääriä tietoja antamalla, vilpillisesti – ja myydään samalla tukku tavaroita? ”Sponsoroimalla” heidät et ole ainoastaan syyllistynyt heidän huijaamiseensa ja saanut voittoa heidän kustannuksellaan, olet saanut heidät myös tuntemaan itsensä luusereiksi, koska he eivät pysty menestymään surkean verkostomarkkinointi-konseptin avulla.

Kun asia on kerran paljastunut, vain moraalisesti sokeat tai tietoisesti rikollinen aines pystyy enää jatkamaan tällaista ”bisnestä”.

Mutta odotapa hetki, ehkäpä voisit värvätä… äitisi!

Moraalinen laskutoimitus

Otetaan kertauksen vuoksi vielä esille ne eettiset asiat, jotka verkostomarkkinoinnin uudeksi jäseneksi ehdokkaana olevan henkilön tulee kohdata ja ratkaista:

  1. Tahdonko olla mukana rohkaisemassa ihmisiä olemaan materialistisempia?
  2. Tahdonko myydä tuotetta, jota ei ehkä saataisi myytyä millään muulla tavoin?
  3. Tahdonko olla osallisena yrityksessä, joka on kuuluisa herjauksista, kunnianloukkauksista ja huhupuheista?
  4. Tahdonko olla mukana yhtiössä, joka saattaa palkata rikollisia markkinointiasiantuntijoiksi?
  5. Tahdonko tehdä rahaa kyvylläni vakuuttaa ihmisiä siitä, että epäkelpo markkinointisysteemi on kannattava?
  6. Tahdonko tulla tunnetuksi ystävieni ja perheeni keskellä henkilönä, joka yritti huijata ihmisiä ohuesti verhotulla pyramidijärjestelmällä?

Jos voit vastata näihin kysymyksiin myöntävästi, niin koulutusta on tarjolla… Mutta muista, että Jumala tarkkailee sinua, vaikket koskaan ”menestyisi” niin paljoa, että viranomaiset huomaisivat sinut.


IV. Ihmissuhdeasiat: kokemusperäinen ongelma

Oppia kantapään kautta

Verkostomarkkinointifirmat kasvavat käyttämällä hyväksi ihmisten suhteita. Jos aiot verkostomarkkinoijaksi, niin nielaiset tämän vaikeasti, mutta hyväksyt asian osana ”yrityksesi rakentamista”. Tämä on ”verkostoitumista”. Mutta niille, jotka eivät ole mukana verkostomarkkinoinnissa, asia näyttää ikään kuin siltä, että ystävyys on pelkästään keino huijaamiseen ja ystävällistä käytöstä luullaan jäsenen kalasteluksi ja niin edelleen. Tässä ei ole mitään välimaastoa, kokeile vaikka.

Samalla kun tämä on kaikkein vaikein huomio tehdä, niin se on ehkäpä tärkein. Jokaisella, joka on ollut missään tekemisissä verkostomarkkinoinnin kanssa, on voimakkaat tunteet joko puolesta tai vastaan ja tämä se vasta on ongelma. Kahtiajako on syvä.

Myyntityötä kovan painostuksen avulla – varattu vain pyramideille

Mitä tulee tuotteiden myymiseen, niin verkostomarkkinoijat eivät luultavasti ole sen aggressiivisempia tai inhottavampia kuin muutkaan myyjät. Koska useimmat eivät ole luonnostaan myyjä-tyyppejä – ja on luonteenomaista, että vain harvat kyseistä tuotetta tai palvelua aiemmin myyneet ihmiset ovat kiinnostuneita verkostomarkkinoinnista – niin myyntityö tapahtuu tavallisesti tekaistujen ”kutsujen” ja ”kotiesittelyjen” avulla. Siten, painostus aiheutuu tilanteesta, jos mistään.

On syytä huomata, että kun tuotteita myydään, niin ainoa eroavaisuus todellisen maailman yrittämiseen on verkostomarkkinoinnin ”irrallisuudesta” johtuva mahdollisuus petokseen ja yllyke liioiteltuihin väitteisiin ilman mitään vastuullisuutta. Muutoin tuotteen myyminen verkostomarkkinoinnin kautta on jokseenkin samankaltaista kuin minkä tahansa muun tuotteen myyminen todellisessa maailmassa.

Mutta kun tullaan siihen, että sinut saataisiin ”pestattua jälleenmyyjäksi”, niin verkostomarkkinoijat käyvät päällekäyviksi ja petollisiksi yli hyväksyttävän kohteliaan käyttäytymisen rajojen.

Muista, monitasomarkkinointi -nimi luontuu siitä, että siinä palkitaan ihmisiä toisten värväämisestä monille tasoille.

”Äiti, annapas kun kerron sinulle eräästä fantastisesta mahdollisuudesta…”

Jopa entiset ”tilintarkastajat” ovat valmiita käyttämään mitä karkeimpia ”tarkastuksen läpäisemättömiä” kovan painostuksen myyntitaktiikoita, ainakin kun tullaan ”ihmisten pestaamiseen”. Tarkoitus pyhittää keinot, kun koetetaan saada ihmisiä tulemaan ”kokouksiin”, missä päämääränä on materialistisen kiihkon herättäminen korkealentoisilla mainospuheilla, joita lipevät puhujat tai videonauhat esittävät. Syyt tähän ”luottamuksen rakentamiseen” pitäisi olla selvillä jo nyt, mutta tässä me vain olemme miettimässä ihmissuhteiden hintaa verkostomarkkinoinnin ”menestys”-tarinassa.

Ylläolevan otsikon on tarkoitus olla järjetön. Useimmat ihmiset, olivatpa sitten kuinka sipissä tahansa, eivät puijaisi omia äitejään tällaisella huijauksella. Vaikkeivat he tietäisikään tarkasti ottaen, mikä verkostomarkkinoinnissa on vikana, niin useimmiten intuitio (sisäinen ääni) varoittaisi heitä: ”älä pelaa väärin tällä ihmissuhteella!” Ensimmäiset maalitaulut värväykselle ovat herkkäuskoiset, tai ”uhrattaviksi kelpaavat” ystävät. Mutta peräkkäiset moraaliset kompromissit, kokemukset ja epätoivo… saattavat kuitenkin johtaa ”vanhaan kunnon äiskään”.

Älä koskaan myönnä olevasi väärässä

Monet ovat jättäneet hyväpalkkaiset työpaikkansa ”pyrkiessään toteuttamaan unelmaansa” verkostomarkkinointifirmassa. Koska heitä on niin kohtalokkaasti huijattu, he eivät helpolla myönnä häviötään. Näyttää helpommalta riippua kiinni pahassa unessa lisääntyvän epätoivon kierteessä ja yrittää saada verkostomarkkinointi toimimaan kaikista vaikeuksista huolimatta. Pohjalla olevat ”luuserit” kokoontuvat tukiryhmiksi, omaksi ”seurakunnakseen”, ehkäpä kiepahtaen pois toiseen verkostomarkkinointifirmaan, jossa heistä voi tulla ”pomoja”.

Verkostomarkkinoijien keskuudessa on kiistämätön toveruus. Mutta kenelle tahansa muulle, ”siinä meni asumalähiö”. On surullista nähdä, kun ihmisiä rohkaistaan vasten kaikkea vaistoa ja tervettä järkeä jahtaamaan kuvitteellista ”kultaruukkua”, mutta mitä voidaan tehdä?

Kustannusten laskeminen: Ensimmäinen Verkostomarkkinointikirkko

Monet lukijat jakavat saman kokemuksen, nimittäin että he huomaavat verkostomarkkinoinnin hajottavan perheitä, ystäviä, seurakuntia ja kansalaisryhmiä. Elinikäiset ystävät ovat nyt ”ehdokkaita”. Asumalähiö on nyt ”markkinapaikka”. Motiivit muuttuvat, epäilykset heräävät, jakaantumista muodostuu. Kysymykseen kaivataan vastausta: ”onko se sen arvoista?”

Erityisen ilkeä on seurakunnan tilanne. Liittyykö pastori? Jos ei, niin hän katsoo karsaasti verkostomarkkinointia, jossa tehdään käännytystyötä kirkollisten toimintojen aikana; vihamielisyys nostaa päätään, eri puolueita syntyy. Olet joko ”mukana” tai ulkona. Jos pastori lähtee mukaan, niin ne, jotka eivät lähde, tuntevat olonsa hieman epämukavaksi tässä seurakunnassa.

Verkostomarkkinointi torpedoi seurakunnan helposti upoksiin (tai minkä tahansa yhteiskunnallisen ryhmän).

Luota vaistoosi?

Useimpien ihmisten kohdalla, kaikeksi onneksi, verkostomarkkinointikokemus päättyy hyvin nopeasti taloudelliseen epäonnistumiseen ja se pannaan sen jälkeen sivuun. Kaksi mahdollista seuraamusta ovat: 1) nolostuminen osallistumisen takia tai 2) tuleminen vielä uppiniskaisemmaksi, kun verkostomarkkinointi on epäonnistunut. Löydät jälkimmäisen tyypin jahtaamassa viimeisintä ”rikastu nopeasti” -järjestelmää samankaltaisin lopputuloksin. ”Jos vain olisimme saaneet värvättyä sen ja sen – heillä on niin monia ystäviäkin – niin olisimme onnistuneet.”

Siten, on olemassa syy, miksi useimmilla ihmisillä on ”paha maku” verkostomarkkinoinnista. Vaistomaisesti ellei sitten kokemuksen tai selvän käsityksen kautta, säikähdämme sitä, minkä tiedämme seuraavan verkostomarkkinoinnin vanavedessä. Kiristyneet ihmissuhteet, eri puolueet, petos, hyväksikäyttö, ahneus, menetykset, kaappi täynnä videonauhoja, esitteitä ja hyödyttömiä tavaravavarastoja joita ”jokainen tarvitsee”.

Tautivaroitus: varokaa verkostomarkkinointisokeutta

Ilmeisestikin, kovapintaisten verkostomarkkinoijien on vaikea tajuta, miltä he näyttävät ulkoapäin. He voivat katsella, kun elinikäiset ystävyyssuhteet katkeavat, seurakunnat ja kansalaisryhmät myrkyttyvät, ystävät ja perhe karttavat heitä jne., eivätkä he silti koskaan näe, että verkostomarkkinointi oli kaiken aiheuttaja.

Jos yrität paljastaa tämän asian, sinua kohdellaan kuin olisit häväissyt itseään evankeliumia! Ehkäpä joillekin, verkostomarkkinointi on todellakin uusi evankeliumi?

He väittävät saaneensa ”uusia ystäviä”, joista useimmat ovat verkostomarkkinoijia tai uusia tuttavuuksia, joita voidaan pitää ”tulevina mahdollisina asiakkaina”. Näiden ”uusien ystävien” pinnallisuus, jäykät keskustelut ”vanhojen ystävien” kanssa ja vaivautuneisuus, yleensä ottaen, siitä, mikä näyttää ilmeisen selvältä kaikille muille paitsi verkostomarkkinoijille, jotka eivät huomaa mitään. Kovuus ja tunteettomuus astuvat kuvioihin; moraalikäsitykset joutuvat romukuoppaan.

Tietysti voidaan osoittaa, että näin olisi tapahtunut joka tapauksessa. Ehkäpä kivenkovat verkostomarkkinoijat olisivat pilanneet ystävyyssuhteensa kuitenkin jonkin muun tappiobisneksen kuin monitasomarkkinoinnin kautta. Onko verkostomarkkinointi todella syy vai ainoastaan väline?

Epäonnistuminen missä tahansa yritysmaailmassa on traumaattinen ihmissuhteita ajatellen, mutta useimmilla pienyrityksillä on edes mahdollisuus menestykseen. Ja näin ei ole koskaan verkostomarkkinoinnissa, ellei sitten ”menestystä” määritellä muiden epäonnistumisen hyödyntämiseksi.

Muut todellisessa maailmassa toimivat yrittäjät kuin verkostomarkkinoijat, jotka tarjoavat ystäville ja perheille sopivia tuotteita, kuten vakuutusasiamiehet ja pienet vähittäiskauppiaat, näyttävät kaikki olevan paljon tarkempia henkilökohtaisten ihmissuhteiden kanssa, lukuunottamatta joitakin harvinaisia (mutta erittäin pahoja) tapauksia. Mutta verkostomarkkinoijan tunnistaa kaksinaamaisesta tuttavuuden hieronnasta, ylitsevuotavan lämpimistä tervetulotoivotuksista, kokoaikaisesta värväystoiminnasta, törkeästä nimenomaisesta petoksesta ja seuraelämän tunteettomuudesta. Tämä ei ole sattumanvaraista, vaan johtuu silkasta epätoivosta. Kuinka se voisi olla muutoinkaan? Sillä aktiivinen verkostomarkkinoija on toivottomassa karhuraudassa: ylimielisyys sahautunut kiinni toiseen ja markkinoiden kyllästyminen toiseen jalkaan.

Ja niin verkostomarkkinoinnin ”ihmissuhdehärkä” talloo jalkoihinsa ihmissuhteiden ”posliiniastiaston”, sokeasti turmellen särkyviä ja arvokkaita asioita. Jotkut eivät koskaan vetäydy pois tästä, vaan ajattelevat, että heidän tunne-elämänsä kylmyys johtuu jostakin muusta syystä kuin osallistumisesta verkostomarkkinointiin.

Jälkiseuraukset

Asiaa ei voida auttaa, mutta toivotaan että asumalähiö voisi olla samanlainen kuin se oli ennen. Mutta verkostomarkkinointimyrsky on puhaltanut läpi, tuhoten arvokkaita suhteita ilman katumusta tai omantunnon vaivoja. Ja ole varuillasi, sillä toinen on tulossa. Ehkäpä se tulee noissa hymyilevissä kasvoissa, jotka lähestyvät sinua, tai siinä mukavassa kirjeessä, jonka sait äsken ”ystävältäsi”?

Se, mitä verkostomarkkinoija ei huomaa, on että kun asumalähiö on muutettu markkinapaikaksi, niin jotain kallisarvoista on kadonnut… eikä sitä ole helppo saada takaisin.

Tätä verkostomarkkinoinnin kokemisen näkökohtaa ei pitäisi aliarvioida, ja mietteliäs lukija tekisi hyvin, jos ajattelisi kahdesti ystävien, perheen, yhteisön ja seurakunnan toveruuden arvoa ennen kuin liittyy mukaan tai jatkaa verkostomarkkinoinnissa.


Yhteenveto siitä, mikä on vikana verkostomarkkinoinnissa

  1. Verkostomarkkinointi on tuhoon tuomittu suunnittelunsa puolesta, koska siinä värvätään liikaa jälleenmyyjiä, jotka sitten puolestaan yrittävät värvätä vielä lisää, aina loputtomiin asti.
  2. Monelle, todellinen vetovoima verkostomarkkinoinnissa on ohuesti verhottu pyramidihuijaus-järjestelmä, joka on saatu näyttämään näennäisesti lailliselta tuotteen tai palvelun avulla.
  3. Eettiset peräänantamiset, jotka ovat välttämättömät ”menestyksen” kannalta monessa verkostomarkkinointifirmassa, ovat paljastetut ja karut ja vaikea pala hyväksyä useimmille ihmisille.
  4. Ystäviä ja perhettä tulisi kohdella arvonsa mukaisesti eikä hyväksikäytön ”maalitauluina”.

On toivottavaa, että selvästi osoittamalla, ”mikä on vikana verkostomarkkinoinnissa”, moni säästyisi sen luonteesta johtuvista ja mukana kulkevista sudenkuopista pysymällä erossa toiminnasta.

Myös niiltä, jotka välttämättä haluavat jatkaa verkostomarkkinoinnissa, on toivottavaa, että tämä tutkielma palvelisi kätevänä runkona ongelmakentistä, joita tulisi välttää, jos ja kun se on mahdollista.


Internet-linkkejä lisätutkimuksia ja -tietoja varten verkostomarkkinointia vastaan

Sähköpostitse käsiteltyjä esimerkkejä, usein esitettyjä kysymyksiä, lisänäkökohtia ja kiistämisiä seuraavalla sivulla. Lähetä sähköpostia alkuperäisen artikkelin kirjoittajalle, Dean Van Druffille, tämän sivun jälkeisestä linkistä.

The Pyramid Scheme Alert (PSA) organisaatio tarjoaa kuluttajatietoa verkostomarkkinoinnista, uutisia oikeusjutuista, jäsenneltyjä työkaluja arvioimiseen, näkemyksellisiä artikkeleita ja mahdollisuuden vaikuttaa uusiin lakeihin ja yhteiskunnalliseen muutokseen osoitteessa: http://www.pyramidschemealert.org

False Profits, (Väärät profeetat) -kirja paljastaa, miten verkostomarkkinointiin osallistuminen voi riistää ja suistaa raiteilta ihmisten uskonnolliset ihanteet, nettisivu http://www.FalseProfits.com sisältää näytekappaleen kirjasta ja monia muita mainioita artikkeleita koskien verkostomarkkinoinnin laillisuutta.

Kristitty yrittäjä, Athena Dean, paljastaa verkostomarkkinoinnin käännytystyön ja kompromissin hengellisen vaikutuksen seurakunnalle kirjoissaan ”Consumed by Success” (Menestyksen tuhoama) and ”All that glitters is not God — Breaking free from the sweet deceit of MLM,” (Kaikki millä on kirkkautta, ei ole Jumalasta – verkostomarkkinoinnin makeasta petoksesta vapautuminen) saatavilla osoitteesta http://www.winepresspub.com/.

Tri Jon Taylor Kuluttajatietoinstituutista (the Consumer Awareness Institute) on julkaissut tutkimuksen verkostomarkkinoinnin ja laittomien pyramidihuijausten (pyramidipelien) yhtäläisyyksistä, joka tiedosto on saatavilla osoitteesta: http://www.whatisgood.com/nwm/

Ami Chen Millsin ”Shaking the Money Tree” (Ravistele Rahapuuta) on kiehtovaa journalismia, joka vangitsee verkostomarkkinoinnin raadollisen ”lemun” ja kulttuurin mitä värikkäimmällä tavalla. Pidä kiinni nenästäsi ja sukella sisälle deja-vu -kokemukseen osoitteessa http://www.metroactive.com/papers/metro/10.03.96/cover/multilevel-9640.html.

FTC:n (USA:n ”Kuluttajavirasto”) varoituksia verkostomarkkinointijuonista osoitteissa http://www.ftc.gov/bcp/conline/pubs/alerts/lotionalrt.htm ja http://www.ftc.gov/bcp/conline/pubs/invest/mlm.htm, mukana erinomainen lainopillinen ja historiallinen katsaus sivulla http://www.ftc.gov/speeches/other/dvimf16.htm

US Government USPS:n tiedotteita työllistämiseen tähtäävistä järjestelmistä, mukana jälleenmyynti ja franchise-yrittäjyyspetokset, huijaukseen perustuvat työtarjoukset ja verkostomarkkinointi osoitteissa http://www.usps.gov/websites/depart/inspect/emplmenu.htm tai suoraan verkostomarkkinointivaroitukseen sivulle http://www.usps.gov/websites/depart/inspect/pyramid.htm.

The Better Business Bureaun (BBB) sivuilla on verkostomarkkinointihuijauksista kertovia varoituksia osoitteessa http://www.bbb.com/alerts. Tämä sivu on täynnä tietoa, joten löydät etsimäsi kirjoittamalla hakulaatikkoon (SEARCH) ”pyramid” tai ”multi level marketing”.

Forbes Magazinen Herbalifea käsittelevässä artikkelissa on kaavio, joka osoittaa, miten ”suunniteltu” verkostomarkkinointipallo räjähtää osoitteessa http://www.forbes.com/forbes/1997/1020/6009043a.html.

Inc. Magazinen Norm Brodsky tarjoaa meille artikkelin ”Multilevel Mischief”, joka kuvaa miten verkostomarkkinointifirmat kirnuavat läpi ihmissuhteiden http://www.inc.com/incmagazine/articles/details/print/0,7570,ART941,00.html.

The Quatloos fraud & scam -sivu käy käsiksi verkostomarkkinointiin: http://www.quatloos.com/mlm/mlm.htm

Dr. Stephen Barrett tutkii lääkkeenomaisten tuotteiden riskejä, joita markkinoidaan verkostomarkkinoinnissa, http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/mlm.html. Tarkkoja esimerkkejä kerrotaan.

”MLM Survivor.com” -sivulla on joitakin mielenkiintoisia otsikoita viimeisimmistä lakijutuista ja Amerikan liittovaltion laillisista toimenpiteistä, http://www.mlmsurvivor.com/.

Charles Midgettin ”The Other Side of The Plan” -sivu http://www.getfacts.com/amway tutkii joitakin vääriä itsestäänselvyyksiä ja urbaaneja legendoja, joita pidetään faktoina verkostomarkkinointikulttuurissa, kuten ”yhdeksän kymmenestä pienyrityksestä kaatuu ensimmäisen toimintavuoden aikana” puolustuksena verkostomarkkinoinnin väistämättömälle häviölle.

Eli Mantelin ”Cagey Consumer” -sivulla on hieno setti tutkimusta auttavia linkkejä ja lyhyitä tilannetiedotuksia: http://www.geocities.com/WallStreet/5395/mlminfo.html

Lukeaksesi artikkeleita ”verkostomarkkinointiahdistelusta” työpaikoilla, samoin kuin julkaisuja Amwaysta ja verkostomarkkinoinnista yleensä, katso sivustoa The Skeptic’s Dictionary: http://dcn.davis.ca.us/~btcarrol/skeptic/mlmhar.html

Sidney Schwarzin jatkuvan hyökkäyksen kohteena oleva sivu ”Amway, the Untold Story” on aarrelöytö dramaattisesta tiedosta, jota et normaalisti kuule ”ystävältäsi” verkostomarkkinoijalta: http://www.teleport.com/~schwartz

Humoristista herjaa joistakin typeristä tuotteista joita usein kaupitellaan verkostomarkkinoinnin kautta näet sivulta http://www.worldwidescam.com ”The Laundry Disk 2000”.

Jäljennöksiä keskusteluryhmien haastatteluista ja dialogeista, jotka koskevat verkostomarkkinoinnin totuudenmukaisuutta: http://members.aol.com/multisense/home.htm

Kirja, joka on kirjoitettu pastoreille, ”Onko seurakuntasi markkinapaikka?” tekijänä Kim S. Mather, on julkaistu osaksi osoitteessa http://www.users.fast.net/~gospeltruth/.

Robert L. Fitzpatrickin ”Verkostomarkkinoinnin 10 suurta valhetta” (The 10 Big Lies of MLM) on julkaistu osoitteessa http://members.tripod.com/~nomorescams/fitzpatrick.htm

Verkostomarkkinoinnin lakimies kertoo mielipiteensä siitä, millainen on rakenteeltaan ”laillinen” verkostomarkkinointijärjestelmä USA:ssa: http://mlmatty.com/legality.html

Tutustu Procter & Gamblen näkökulmaan Amwayn ”saatana huhusta”.

Mene selväjärkisten uudistajien tutkimusmatkalle verkostomarkkinoinnin sisäpuolelle (mitä tervetullein, puhdistavin ja tyhjentävin suuntaus): 1) ”Minne kaikki tuotteet ovat hävinneet” (Where Have All the Products Gone), Gerald Nehra, http://mlmstartup.com/articles/ramble.htm; 2) Valitusvirsi huimasti nousevista hinnoista ja hölynpölytuotteista, joita aivan liian monet nykyaikaiset verkostomarkkinointituotteet ovat, Leonard Clements, http://www.profitsonline.com/profitsonline/Articles/ArticlesA-H/Clements7.html; ja 3) Selväpäinen arviointi väitteestä, että ”jokainen voi tehdä rahaa verkostomarkkinoinnissa”, Tom Schreiter, http://www.mlmcentral.com/library/zerosum.html

Viimeisenä vertauksena – ellet vielä ole tutustunut siihen – klikkaa tästä lukeaksesi tiivistelmän Hans Christian Andersenin sadusta ”Keisarin uudet vaatteet”.

suomentanut Petteri Haipola, 2001

Alkuperäisen artikkelin URL on http://www.vandruff.com/mlm.html