Miksi verkostojätit eivät kaadu?

22.10.2005 Kirjoittanut Petteri Haipola

Toisin kuin saattaisi luulla, Amway ja muut jättimäiset verkostomarkkinointifirmat eivät luultavasti koskaan kaadu. Suuret verkostot pysyvät ja jäsenten määrä kehittyy sykleissä. Huippuvuosina saavutetaan ehdoton kyllästymispiste, jolloin tapahtuu romahdus. Järjestelmästä eroaa paljon enemmän jäseniä kuin mitä siihen liittyy uusia. Tätä seuraa taantumavaihe. (vrt. lama) Jonkin ajan kuluttua verkosto lähtee taas nousuun ja saavutetaan uusi huippu. Tällä tavalla mennään eteenpäin vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Verkosto ei kuivu koskaan täysin kasaan, kun se on kerran levinnyt tarpeeksi laajalle.

Monet jälleenmyyjät jatkavat vuodesta toiseen, koska ovat liittyneet mukaan avioparina. Toinen puolisoista hankkii perheen elannon muualta ja toinen panostaa kokopäiväisesti verkoston rakentamiseen. Tällä tavalla rahat eivät lopu kesken ja kun uskoa riittää, jatketaan yrittämistä ohjeiden mukaan ja ostetaan lisää motivointimateriaalia, vaikka tuloksia ei saada vaan perhe kärsii jatkuvasti lisää tappioita toiminnasta. Voi mennä vuosia ennen kuin he havahtuvat tosiasioiden edessä ja tunnustavat, ettei toiminta kannata. Sinkut ja yksinhuoltajat eivät yleensä häviä yhtä paljon eivätkä voi panostaa toimintaan samalla tavalla kuin avioparit, joten he luopuvat leikistä nopeammin. Sponsorit tietävät tämän faktan ja pyrkivät värväämään aviopareja varsinkin Amway konseptissa. Jopa 90 % Pohjois-Amerikan jälleenmyyjistä on aviopareja.

Vaikka verkostomarkkinointia ei kielletä lailla ja firmat menestyvät, ei se ole todiste siitä, että toiminta on moraalisesti hyväksyttävää tai edes laillista. Monet muutkin firmat jatkavat toimintaansa vuosikymmeniä, vaikka harjoittavat kyseenalaisia markkinointikeinoja ja moraalitonta bisnestä. Yhteiskunta ei pysty lain voimalla kitkemään pois edes rikollisuutta, mafiaa yms.: miten ihmeessä se voisi pysäyttää verkostojätit, kun niillä on elinkeinovapauteen perustuen oikeus harjoittaa liiketoimintaa niin kauan kuin he myyvät näennäisesti jotain tuotetta? Tuote antaa verkostomarkkinoinnille olemassaolon oikeuden lain mukaan, mutta rehellisten ihmisten mielissä ja sydämissä se luokitellaan aina humpuukiksi ja huijaukseksi, jota verrataan idealtaan ketjukirjeisiin ja ponzi-huijauksiin.

Yksikään kunniallinen firma ei valitse jakelukanavakseen verkostomarkkinointia, koska se on äärettömän tehotonta tuotteiden markkinoimiseen (tuntipalkka/ myynti) ja alalla on niin huono maine. Millään muulla alalla ei jälleenmyyjien vaihtuvuus ole yhtä suuri: yli 90 % kahdessa vuodessa.

Petteri Haipola, 22.10.2005

Lue myös tämä:

Syväanalyysia verkostomarkkinoinnista (Taulukko 1: Mahdottomat kasvuluvut)