MOVEN EDUSTUSSOPIMUS – ELI EHDOT, JOTKA SITTEN MYÖHEMMIN LÖYSIT

Kirjoittanut Mursis

Kirjoittanut Mursis, perustuu lokakuun 2005 materiaaleihin. Ks. myös Verkostomarkkinointi – Bisnestä vai huijausta?.

Verkostomarkkinointia sanotaan usein helpoksi tavaksi aloittaa liiketoiminta – väitetään, ettei se vaadi paljon ja edustajan toiminta on luonteeltaan hyvin vapaata. Verkostomarkkinointiyritysten sopimusehdoissa on kuitenkin usein mielenkiintoisia ehtoja. Esimerkiksi Moven edustussopimus on sinällään jo varsin hauska paperi, josta ei tahdo kielioppivirheiden vuoksi ottaa ihan täyttä tolkkua. (Esimerkiksi ”Sopimuksen täytyy lähettää…”) Hauskinta siinä on kuitenkin se, ettei monikaan Moveen liittynyt ole välttämättä lukenut Moven sopimusehtoja ainakaan ennen sopimuksen allekirjoittamista, sillä niitä ei sopimuspaperissa ole – niihin ainoastaan viitataan. Ehdot löytyvät sitten omasta ”virtuaalitoimistosta”, kun se sopimuksen mentyä Movelle avataan.

Tässä joitakin parhaita paloja siitä, mihin sopimusehtojen mukaan verkostomarkkinoija voi sitoutua!

Et saa mainostaa?

Edustajalla ei edustussopimuksen mukaan ole oikeutta puhua oikeastaan mistään Moveen liittyvästä. Edustaja ei näin saa esimerkiksi mainostaa Moven tuotteita missään mediassa, kuten netin keskustelupalstoilla tai vaikkapa televisiolähetyksessä. Missään julkisuudessa ei saa puhua Moven ideasta, leviämisestä, liiketoiminnan periaatteista tai hienouksista. Mutta eikö edustajan ollut tarkoitus nimenomaan markkinoida tuotteita ja yrittää löytää uusia jälleenmyyjiä?

Tiedot Meksikoon?

Sopimuksen mukaan Move käyttää henkilötietojasi markkinointiin ja luovuttaa niitä EU:n alueella ja EU:n ulkopuolella toimiville samankaltaisille yrityksille. Kenties saat vielä Meksikon verkostomarkkinoilta tarjouksia. Mihinkään et kuitenkaan saa lähteä mukaan, sillä:

Kielto elinkeinon harjoittamiseksi?

Edustussopimuksen ehtoja noudattavan on vaikeaa tai suorastaan mahdotonta toimia myyntityössä minkään muun yrityksen tai edes oman yrityksen lukuun. Moven edustajat sitoutuvat sopimusehtoon, joka rajoittaa heidän toimimistaan elinkeinoelämässä niin paljon, että muuttuu kyseenalaiseksi, onko edustussopimuksessa lopulta kyse työsopimus. Itsenäiselle yrittäjälle tulee olla mahdollista ottaa vastaan toimeksiantoja myös muualta kuin yhdeltä yritykseltä. Sopimusehdoissa tätä kieltoa on vieläpä jatkettu niin, että se on voimassa vielä kuusi kuukautta sopimuksen päättymisen jälkeen!

Mutta kenellä tahansa itsenäisellä yrittäjällä pitäisi olla vapaus valita toimeksiantonsa eikä niiden täyttämistä yleensä rajoita kuin hyvä liikemiestapa: käytännössä se, ettei kilpailijoille anneta tietoja toisistaan tai tarjota yhdelle yritykselle mittatilauksena tehtyä palvelua sen kilpailijan käyttöön. Lain kauppaedustajista ja myyntimiehistä mukaisesti myyntiedustajalla on oikeus suorittaa vastaavanlaisia tehtäviä myös muille yrityksille tietyin ehdoin (6 §, ks. myös 31 §).

Joudut palauttamaan ostamasi tuotteet?

Yhdessä Moven sopimusehtojen kohdassa sanotaan suoraan, että tuotenäytteet sekä kaikki edustajan tekemät muistiinpanot ja muut paperit ovat kaikkinensa Moven omaisuutta, jonka joutuu palauttamaan Movelle, kun sopimus päättyy.

Aivan toisessa kohdassa Moven sopimusehdoissa on erittäin vaikeaselkoisesti todettu lisäksi erillinen ehto, jonka mukaan edustajan ja Moven välisen sopimuksen päättyessä edustaja joutuu palauttamaan ostamansa tuotteet Movelle, vieläpä omalla kustannuksellaan. Ei ole lainkaan selvää, mitä tuotteita tämä käsittää kaiken materiaalin lisäksi. Joka tapauksessa ehdoissa edellytetään, että edustaja joutuu maksamaan kaikki ne ”palvelut ja tuotteet”, joita hän ei palauta. Olisipa mielenkiintoista tietää, mitä tälläkin tarkoitetaan. Eikö edes bulgarialaista polkupyörää saa pitää, vai mistä on kyse?

Joudut palauttamaan rahat?

Erityisen mielenkiintoista on se, että jos joku alalinjasta lähtee kävelemään, Move voi muka ehtojensa perusteella vaatia siitä linjasta viimeisen kolmen kuukauden aikana saatuja provisioita takaisin. Kaikilta.

Kauppaedustajista ja myyntimiehistä annetussa laissa (12–13 §) todetaan hyvin selväsanaisesti ne tilanteet, joissa provisio voidaan jättää maksamatta. Se, että joku toinen edustaja irtisanoo sopimuksensa, ei ole laissa mainittu provision maksamatta jättämisen tai takaisin perimisen syy. Provisio on tullut sopimuksen edellyttämällä tavalla siitä katteesta, joka on jo syntynyt, jolloin sitä ei pitäisi enää voida periä takaisin, jos mikään jo tehdyistä kaupoista ei peruunnu pääyrityksestä johtumattomasta syystä.

Ei mitään korvauksia?

Viimeisenä sopimusehdoissa löytyy se toteamus, että Move ei ole velvollinen korvaamaan yhtikäs mitään movettajalle sopimuksen lakkaamisen jälkeen, kun taas edustaja tietysti on mahdollisesti velvollinen. Eikös vain olekin hienoa?