Movessa tapahtunut tähän mennessä

23.5.2005 → Kirjoittanut Mursis

– eli Move-historiikki ja Move-uutiset

Kirjoittanut Mursis.

Tapahtunut tähän asti:

23.5.2005 Jo ”edesmenneen” Seven-verkoston jäsenet käynnistävät Move Networks Oy:n toiminnan. Verkostoonsa he saavat värvättyä vanhaa alalinjaansa sekä kenties muita muiden verkostojen ihmisiä.

1.7.2005 Move Networks Oy viedään kaupparekisteriin.

Elokuu 2005 Move Networks Oy:llä on sopimus Telecomtronic Oy:n kanssa, jolla on vuorostaan sopimus Elisan kanssa Kolumbus-liittymien myynnistä. Telecomtronicin kautta Moven edustajat saavat myydä Kolumbus-liittymiä. Yhtiöt ajatuvat nopeasti riitatilaan. Telecomtronicin sekä Moven ilmoitus tapahtumista leviää nopeasti keskustelupalstalle. Telecomtronicin omistaja vaatii Movelta korvauksia. Move puolestaan päätyy haastamaan Telecomtronic Oy:n oikeuteen yhtiöiden väliseen sopimukseen vedoten. Haasteen vuoksi Telecomtronic Oy:n Elisalta saamat edustusprovisiot haetaan vakuustakavarikkoon.

Move ei Olli Arpalahden haastattelussa esitettyjen väitteiden vastaisesti saa tehtyä sopimusta suoraan Kolumbuksen (Elisan) kanssa, vaan ryhtyy myöhemmin kauppaamaan GoMobilen liittymiä sekä verkkoyhteyksiä.

15.8.2005 Moven verkkokauppa Movestore avataan. Valikoimassa on polkupyöriä, jonkin verran elektroniikkaa, seksikaupan tuotteita yhteistyökumppanilta, joitakin televisioita, jotka loppuvat kuitenkin heti kesken samoin kuin vyöt, jne. Move välittää myös sähkösopimuksia Kainuun Graningen kanssa sekä vitamiinitilauksia Tasapaino.comilta.

29.9.2005 Satakunnan Kansa, Turun Sanomat sekä myöhemmin myös Aamulehti julkistavat, että sisäasiainministeriön poliisiosaston arpajais- ja asehallintoyksikön johtaja, hallitusneuvos Jouni Laiho on tehnyt Turun poliisille tutkintapyynnön Move Networks Oy:n toiminnasta ja sen mahdollisesta pyramidipeliluonteesta, laittomasta rahankeräyksestä. Kuva Satakunnan kansan artikkelista on luettavissa verkossa.

Satakunnan Kansan verkkosivuilla käydään aiheesta kiivasta keskustelua. Keskustelussa julkaistaan myös Moven edustajille tarkoitettu, 29.9.2005 päivätty kirje, jossa todetaan muun muassa elokuussa 2005 rahankeräysrikoksesta tuomittujen World Games Inc. -nimisen yrityksen jäsenten ja Moven toiminnan välisestä erosta seuraavaa:

”WGI:n tapauksessa syyte ja tuomio tuli siitä, että edustajille maksettiin korvausta uusien edustajien värväämisestä. Move Networksillä ei tällaista korvausjärjestelmää ole.”

Tämä monessa suhteessa kestämättömältä vaikuttava erottelu näyttää vakuuttavan Moven edustajat.

Lisäksi sekaannusta vallitsee mm. siitä, kuka on yrityksen toimitusjohtaja, koska kaupparekisteriin toimitusjohtajaksi merkitty Olli Arpalahti vastaa toimitusjohtajan sähköposteihin, mutta Vesa Virtasen kerrotaan lopulta olevan yrityksen johdossa.

12.10.2005 Moven lakimiehen Petri Teerikosken vastine ilmestyy Moven extranetissä eli edustajille tarkoitetussa verkossa. Nähtävästi alkuperäisessä tekstissä Teerikoski jopa mainitaan asianajajana, joskaan hän ei ole Suomen Asianajajaliiton jäsen. Teksti kopioidaan keskustelupalstalle. Siinä todetaan mm. seuraavaa:

”Move Networks Oy ei edellytä edustajaltaan minkäänlaista taloudellista sijoitusta. Jokainen voi olla yhtiön edustaja ja ansaita itselleen provisioita omista ostoksistaan tai muiden hänen edustajatunnuksellaan ostamistaan ostoista ilman minkäänlaista liittymis- tai aloitusmaksua. Minkäänlaista velvollisuutta ostaa ei myöskään kenelläkään ole.”

Tämä teksti koskee tietysti edustajia, jotka eivät ole ”franchise edustajia”. Poliisitutkinta koskee ”franchise edustajia”, jollaiseksi ryhtyminen edellyttää pääsääntöisesti 999 euron hintaisen paketin ostamista.

19.10.2005 Move Networks Oy ilmoittaa sivustollaan, että sen ”mullistavasta toimintaideasta on kiinnostuttu jopa ministeriötasolla asti” ja että ”MOVE Store tulee saamaan virallisen todistuksen toimintansa laillisuudesta”.

11.11.2005 Satakunnan Kansassa kerrotaan, että tutkinnanjohtaja Kaarle Lönnrothin mukaan Movea koskeva tutkinta on johtanut rikosepäilyyn ja menee syyttäjälle syyteharkintaan sen valmistuttua vuoden lopulla:

”Moven poliisitutkinta syyteharkintaan ( 11.11 18:40) Pyramidihuijauksesta epäillyn turkulaisen verkostomarkkinointifirman Move Networks Oy:n poliisitutkinta valmistuu vuoden loppuun mennessä. Tutkinnanjohtaja Kaarle Lönnroth Turun poliisista ei vielä kerro tutkinnan yksityiskohtia, mutta sanoo esitutkinnan kynnyksen ylittyneen. – Tutkintapyynnössä ollut on syytä epäillä -kynnys ylittyy. Asia tulee siirtymään syyttäjälle syyteharkintaan, Lönnroth paljastaa.”

Joulukuu 2005 Moven aloituspakettihankintaa varten on jo kuukausien ajan voinut ottaa kulutusluoton, jonka on tarjonnut samojen omistajien Moforus Oy -niminen yhtiö. Aktiv Kapital Finland Oy toimii luottojen perintätoimistona. Moforus rekisteröidään kaupparekisteriin lopulta vasta joulukuussa.

8.1.2006 Satakunnan Kansa raportoi pikauutisissaan, että Addcar-nimellä toimiva Ad-mosphere Oy, jonka taustalla on Moven omistajia/keskushenkilöitä, on ilman sopimusta käyttänyt mainosautonsa kyltissä Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjajulistetta ja Kokoomus harkitsee rikosilmoituksen tekemistä:

”Niinistön mainoksesta rikosilmoitus
(08.01 22:12) Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistön vaalimainoksen luvaton käyttö on poikimassa rikosilmoituksen. Kokoomus harkitsee tutkintapyynnön tekemistä turkulaista mainosfirma Addcaria vastaan, joka on ilman yhteistyösopimusta mainostanut Niinistöä automainoksella sekä verkkosivuillaan. Addcarissa on mukana samoja henkilöitä kuin poliisitutkinnassa olevassa turkulaisessa verkostomarkkinointiyritys Move Networks Oy:ssä. Yritystä epäillään pyramidihuijauksesta.”
[Ks. 9.1. lehdessä ilmestynyt pidempi versio.]

12.1.2006 Kauppalehden ja Talous-Sanomien protestilistalla havaitaan (Moven pyramidin kärkinimeksi keskusteluissa väitetyn) henkilön nimi. Hänellä on protestin tekstin mukaan 13 236 euron maksamattomat verovelat.

13.1.2006 Poliisi kertoo Turun Sanomissa, että Move Networks Oy:n toimintaa koskeva poliisitutkinta on vielä kesken, mutta että syytä epäillä -kynnys on ylittynyt ja juttu viedään syyteharkintaan. Artikkelin mukaan tässä vaiheessa rikoksesta epäillään ”muutamaa miestä”.

16.1.2006 Eräs Movesta eroon pyrkivistä edustajista julkaisee kuluttajaneuvojan kuluttajavalituslautakunnalta saaman tiedon, jonka mukaan Moven kanssa tehty aloituspakettikauppa on mahdollista purkaa myös yli 14 vuorokautta paketin ensimmäisen tavaraerän saapumisen jälkeen vetoamalla kotimyyntiasiakirjan puuttumiseen. Ylipäätään Moven toiminta on ilmeisesti herättänyt kuluttaja-asiamiehen huomion.

17.1.2006 Keskustelupalstalla tulee julki Moven ohje Moforus-luoton irtisanomisesta. Moforus-luotto on Moven uusille edustajille 999 euron hintaisen aloituspakettiostoksen rahoittamiseen tarkoitettu luotto. Luoton rahoittaa Aktiv Kapital Finland Oy. Ohjeessa todetaan mm., että irtisanomisaika on 14 vuorokautta ja että aloituspakettikaupan perumisesta tulee ilmoittaa erikseen Movelle ja Moforukselle. Lisäksi luoton peruneilta pyritään perimään 51 euron kustannuksia.

Kuluttajansuojalain mukaan kotimyyntikauppana tehtyä ostosta varten otettu, myyjän puolelta tarjottu luotto peruuntuu automaattisesti ilman eri ilmoitusta ja ilman mitään kustannuksia, kun kuluttaja purkaa tehdyn kaupan. Luoton antajan on palautettava jo maksetut luottoerät viivytyksettä ostajalle. Lisäksi kaupan purkamiseen on aikaa 14 vuorokautta ensimmäisen tuote-erän saapumisesta, ei sopimuksen allekirjoittamisesta (ks. ohje kotimyyntikaupan purkamiseen). Kritiikin jälkeen ohje häviää kokonaan keskustelupalstalta.

29.1.2006 Vasabladetissa ilmestyneen artikkelin mukaan Movea koskeva poliisitutkinta on juuri valmistumassa ja menee seuraavalla viikolla syyteharkintaan. Artikkelin mukaan kolmea miestä Turun seudulta epäillään rikollisesta toiminnasta ja rikosnimike on rahankeräysrikos. Lisäksi artikkelissa kerrotaan, että myös Kuluttajavirasto on syksyn aikana saanut kaksi valitusta Movesta. Toinen koskee Moven toiminnan pyramidipeliluonnetta, toinen maksamattomia provisioita. Kuluttajavirasto ei kuitenkaan tässä vaiheessa lähde tutkimaan asiaa, koska poliisitutkinta on käynnissä ja syyteharkinta on edessä.

30.1.2006 Satakunnan Kansan pikauutisten mukaan Movea epäillään kolmesta eri rikoksesta, joista yksi on rahankeräysrikos ja toinen markkinointirikos:

Movea epäillään kolmesta rikoksesta
(Päivitetty: 20:22) (30.01 19:00) Poliisitutkinnassa olevaa turkulaista verkostomarkkinointifirma Move Networks Oy:tä epäillään rahankeräysrikoksesta ja markkinointirikoksesta. Tutkinnanjohtaja Kaarle Lönnrot Turun poliisista kertoo, että yritystä epäillään myös kolmannesta rikoksesta, jota ei tutkinnallisista syistä kerrota vielä julkisuuteen. Firmaan kohdistunut poliisitutkinta siirtyy ensi viikolla syyttäjälle.

1.2.2006 Talous-Sanomien artikkelin ”Move Networksin sotkut syyttäjälle Turussa” mukaan Moveen kohdistuvista rikosepäilyistä kolmas on rekisterimerkintärikosta koskeva epäily. Epäselväksi jää, mistä tämä epäily johtuu.

1.2.2006 MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa esitetään Move Networks Oy:ä koskeva juttu. Reportissa ilmenee, että rekisterimerkintärikosta koskeva epäily johtuu yritystä perustettaessa sille ilmoitetusta pääomasta. Ohjelmassa haastatellun komisario Kaarle Lönnrothin mukaan tutkinta siirtyy nyt syyttäjälle syyteharkintaan. Ohjelmassa tuodaan esiin mm. se, että yhden yritysryppään yrityksen taustahenkilöllä on yhteensä 65 000 euron maksamattomat vero- ja muut velat ulosotossa Suomessa. Ohjelmassa haastatellun Moven vastuuhenkilön mukaan kyseinen henkilö asuu Thaimaassa.

2.2.2006 Turun Sanomien mukaan Movea koskeva esitutkintamateriaali siirtyy pian syyttäjälle.

9.2.2006 Moven moottoripyörien tarjoajaksi väitetyn CycleWorldin havaitaan olevan Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän mukaan saneerauksessa.

19.2.2006 Moven verkostossa kohuttu uusi nettikauppa S2E avataan. Yhteistyökumppaneiden statuksesta on seuraavina päivinä epäselvyyksiä: esimerkiksi Pulju.net ilmoittaa verkkosivuillaan, ettei ole missään tekemisissä S2E:n kanssa, vaikka se on listattu yhdeksi verkkokaupaksi ”kauppakeskukseen”. Yhteistyökumppaneiden lista elää suuresti seuraavien päivien aikana ja listasta poistuvat mm. Unikulma, Universal Wellness Center ja Happydog. Myöhemmin S2E tarjoaa lyhyen aikaa GNT-tukun tuotteita, mutta nämäkin kaksi kauppaa suljetaan. Samoin uuden ”credit-järjestelmän” toimivuus kyseenalaistetaan.

Aloituspakettia koskevat säännöt ja hinnat muuttuvat jonkin verran: edustajien mukaan (entisenhintaisten) aloituspaketin osto ei enää ole välttämätöntä vaan ”suositeltavaa” uusille edustajille. Myös aloituspaketin sisältö ja maksettava provisio muuttuvat.

S2E-keskusta varten on tehty myös kaupparekisteriin ilmoitus uudesta yrityksestä, S2E Oy:stä, 15.2.2006 eli neljä päivää ennen avajaisia. Samoihin aikoihin on tehty ilmoitus vielä yhdestä uudesta yrityksestä, TMP Invest Oy:stä, jonka taustalla on samoja henkilöitä.

21.2.2006 Rikoskomisario Kaarle Lönnroth vastaa poliisin keskustelupalstalla Movea koskevaan kysymykseen. Vastauksen tekstin mukaan syytä epäillä -kynnys on ylittynyt usean rikosepäilyn kohdalla. Mikäli Move tuomitaan rahankeräysrikoksesta, myös muita toimintaan osallistuneita voidaan epäillä samasta rikoksesta.

24.2.2006 Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi Moveen liittyvistä rikosepäilyistä ja yrityksen toiminnasta sen edustajiksi ryhtyneiden näkökulmasta.

Maaliskuu 2006 S2E:n ”kauppapaikkojen” listalle lisätään viinikauppa.com, josta tilattujen alkoholituotteiden ei pitäisi lainkaan tulla asiakkaille perille. Tulli takavarikoi tuotteet, koska niistä ei ole maksettu alkoholin valmisteveroa EU-direktiivien mukaisesti. Yritystä epäillään mm. törkeästä veropetoksesta.

20.3.2006 Move Networks Oy hyväksytään Suomen suoramarkkinointiliitto Ry:n jäseneksi. Moven edustajien väitteiden mukaan tämä takaa heille suotuisan ratkaisun käynnissä olevassa oikeusprosessissa. SSML:n jäsenille on aiemmin annettu mm. tuotteita koskevia markkinointikieltoja. Nyt suora- ja verkostomarkkinoinnin etua ajava aatteellinen yhdistys on hyväksynyt jäsenekseen mm. markkinointirikoksesta epäillyn yrityksen.

26.4.2006 S2E Finland Oy merkitään YTJ-palvelun mukaan kaupparekisteriin. Omistajat ovat samat kuin Move Networks Oy:n omistajat.

21.5.2006 Moven eventissä Tampereella edustajille esitellään nettitietojen mukaan uusi sirukortti, joka aiotaan ottaa käyttöön S2E-kortin tilalle. Kortin on tarkoitus käydä tavallisissa kaupoissa, ja villeimpien visioiden mukaan siihen yhdistyvät muut kanta-asiakaskortit suorastaan räjähdysmäisen kasvun seurauksena. Eventillä esitetään myös Moven helmikuusta asti jatkuvasti muuttuneen palkkiojärjestelmän uutuus: uuden edustajan ostamasta paketista ei enää saa 100 euron palkkiota vaan ainoastaan organisaatiopisteet, jotka tulevat maksuun hieman aiemmasta poikkeavalla portaittaisella tavalla.

25.5.2006 Keskustelupalstalla tulee julki S2E:ssä autoja myyvän (”S2E car store”) Autohaus Salon maksuvaikeudet.

26.5.2006 Keskustelupalstalla ilmenneiden tietojen mukaan Kuluttajavalituslautakunnalle on tehty lukuisia valituksia Move Networks Oy:n palauttamatta jättämistä kauppahinnoista tilanteissa, joissa kauppa on purettu kuluttajansuojalain säädöksiin vedoten.

29.5.2006 S2E:ssä on 20 ostopaikkaa, joista 8 on S2E:n tai sen taustatahojen omistuksessa (näistä 2 ei ole auki) ja 12 on yhteistyökumppaneiden kauppoja. Ainakin kolmen yhteistyökumppanin tuotteita oli myynnissä jo Movestoressa.

19.6.2006 Poliisin keskustelupalstalla ilmestyneen viestin mukaan Move Networks Oy:n toimintaa koskevien rahankeräys-, markkinointi- ja rekisterimerkintärikosepäilyjen syyteharkintaa suorittaa Turun kihlakunnansyyttäjä Katariina Nikkari.

8.8.2006 Sisäasiainministeriö antaa kaksi lausuntoa koskien Move Networks Oy:n toimintaa. Move Networks vetää omassa tiedotteessaan sen johtopäätöksen, että ministeriön mukaan yrityksen toiminnassa ei ”ole mitään laitonta”. Lausunnossa Sisäasiainministeriö yksiselitteisesti toteaa, ettei se voi tai aio ryhtyä arvioimaan Moven toiminnan lainmukaisuutta tai -vastaisuutta, koska tämä ei kuulu sen toimivaltaan. MMC:a koskevassa lausunnossa edelleen todetaan selkeästi, ettei Sisäasiainministeriöllä ole toimivaltaa antaa hallintokelpoista lausuntoa toiminnan laillisuudesta tai laittomuudesta eikä sen ole mahdollista kieltää tai lakkauttaa toimintaa, jonka se epäilee rikkovan rahankeräyslakia. Arvioinnin tällaisissa tapauksissa suorittaa poliisi ja oikeuslaitos. Lausunnon mukaan mikäli toiminnassa luvataan ketjukirjeen tavoin taloudellista hyötyä kirjeen lähettämisestä edelleen tai liiketoimintaan mukaan liittyvän henkilön ansaintamahdollisuudet osaksi tai kokonaan muodostuvat vastikkeetta niistä maksuista, joita toimintaan mukaan liittyvät maksavat osallistumismaksuina tai muina kerta- tai toistuvaissuorituksina, kyse voi olla rahankeräyslain 9 §:ssä kielletystä toiminnasta.

18.8.2006 Helsingin Sanomien Nyt-liite kirjoittaa S2E:stä otsikolla ”Ilmalaiva bonuskortilla”. (Helsingin Sanomat / Nyt, 18.8.2006)

30.8.2006 Vasabladet raportoi Moven/S2E:n toiminnasta länsirannikolla sekä yritykseen liittyvistä rikosepäilyistä.

31.8.2006 Move Networks Oy:n toiminnasta vastuulliset henkilöt asetetaan syytteeseen rahankeräys-, markkinointi- ja rekisterimerkintärikoksesta. Aiheesta kirjoittaa mm. Turun Sanomat sekä Satakunnan Kansa.

31.8.2006 Move Networks Oy:n toimitusjohtaja vastaa yritykselle esitettyihin kysymyksiin.

Syyskuu 2006 Moveen kohdistuvista syytteistä raportoivat mm. Jakobstadstidning ja MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma. Jakobstadstidningin haastatteleman syyttäjä Nikkarin mukaan syytteet koskevat tässä vaiheessa vain yrityksen perustajia, mutta voivat myöhemmin laajeta koskemaan suurempaa joukkoa. Samoin haastateltu Sisäasiainministeriön hallitusneuvos Jouni Laiho valittelee sitä, kuinka vuodesta toiseen samanlaiset haavekuvat maalaillaan tuhansille ihmisille ympäri Suomea. Moven provisiojärjestelmä muuttuu myös näihin aikoihin. Edustajaksi ryhtyminen ei enää edellytä aloituspaketin ostamista, vaan uuden edustajan on maksettava 100 euron lisenssimaksu. Tästä maksusta ei makseta provisiota. Pätevöityäkseen mahdollisesta organisaatiosta saataviin tuloihin uuden edustajan on tehtävä viisi vitamiiniasiakkuutta (à noin 360 euroa vuodessa) ilman varsinaista rahaprovisiota; uusi edustaja saa ensimmäisistä asiakkaistaan ”palkkioksi” NLP-koulutuksen.

Syyskuu 2006 Kuluttajavalituslautakunta ei ota Moven kampanjapakettikauppaa koskevia valituksia tarkempaan käsittelyyn, koska lautakunnan aiemman käytännön mukaan tällaiset verkostomarkkinoinnin piirissä tapahtuvat kaupat eivät kuulu sen toimivaltaan. Kuluttajaviranomaisten lopullinen kanta asiaan jää toistaiseksi epäselväksi, sillä tuomioistuintason päätöksiä ei ole.

20.9.2006 Julkisen Sanan neuvosto hylkää Moven YLE:n Poliisi-tv -ohjelmasta tekemän valituksen.

18.10.2006 ”S2E Car store” Autohaus Salo haetaan YTJ-tietopalvelun mukaan konkurssiin.

30.12.2006 Pohjolan Sanomat kirjoittaa Well Nutrition -vitamiinien väkisinmyyntitapauksesta.

22.1.2007 KHO:n ratkaisun mukaan viinikauppa.comista tilattuja alkoholijuomia ei saa jälkiverottaa viinikaupalta, vaan ostajan tulee maksaa alkoholivero Suomeen. Samaan aikaan kuitenkin Tuotevalvontakeskus tekee tutkintapyynnön viinikauppa.comin ja muiden alkoholin kaukomyyntiyritysten toiminnasta. Tilatut alkoholit jäävät edelleen tulliin.

26.1.2007 Kouvolan hovioikeus vahvistaa Lahden käräjäoikeuden WGI-tapauksessa antaman, Moven kannalta tärkeän ennakkopäätöksen lieventäen samalla syytettyjen tuomioita ja vahingonkorvausten suuruutta. Tuomiosta kertoo mm. Kalevan Hightech Forum.

3.3.2007 S2E:ssä on 33 kauppaa, joista 32:n sivut aukeavat (mukaan lukien myös mobiilipalvelut, S2E carstore, viinikauppa.com). Kaupoista ainakin 9 on samojen tahojen hallinnassa.

7.-9.3.2007 Move Networksin vastuuhenkilöille luetaan syytteet Turun käräjäoikeudessa.

30.3.2007 Käräjäoikeus tuomitsee Moven kolme omistajaa ja vastuuhenkilöä rahankeräysrikoksesta ja markkinointirikoksesta. Kommentti ja ratkaisun teksti ovat luettavissa tällä sivulla.

22.1.2009 Move ja hovioikeus Vapauttava päätös kaikkiin syytekohtiin

28.1.2009 Better Life Finland

Ajantasaiset uutiset verkostomarkkinointi-blogissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *