Verkostomarkkinoinnin uhrien, heidän omaistensa ja entisten menestyjien todistuksia

Kirjoittanut Petteri Haipola

Jos etsit vastauksia ”Usein kiisteltyihin kysymyksiin”, niin löydät ne tämän linkin takaa toiselta sivultani.

Linkitän tälle sivulle jälleenmyyjien todistuksia siitä, miten he jäivät tappiolle liiketoiminnassa, vaikka tekivät juuri annettujen ohjeiden mukaan tai yrittivät joka tapauksessa parhaansa. Tarkoitus on todistaa käytännön kokemuksien perusteella se, ettei menestyminen ole kiinni jälleenmyyjän omasta yrittämisen tai sitoutumisen määrästä vaan verkostomarkkinoinnin itsetuhoisesta pyramidi-rakenteesta. Se on suunniteltu tuottamaan enemmän häviäjiä kuin voittajia. Menestyminen ohjeita noudattamalla ei ole mitenkään taattu.

Voit lähettää kertomuksesi, vaikka et olisi hävinnyt kovin paljon rahaa ja olisit lopettanut toiminnan varhaisessa vaiheessa, muutaman kuukauden jälkeen. Useimmat lopettaneista ovat juuri sellaisia. He huomaavat hyvin pian, ettei kaikki ole ihan niin kuin on kerrottu. Voiton saaminen ja verkoston rakentaminen ei olekaan helppoa ja edustaja kohtaa yhä enemmän vastustusta, kun myy ideaa tuttavilleen. Hän alkaa ottaa selvää asioista ja löytää asiantuntevaa kritiikkiä sekä kohtalotovereita. Hän tajuaa, että häntä on petetty tai ettei kaikki ole totta, mitä ylälinja on hänelle kertonut.

Idean myyminen perustuu luottamukseen. Sinä luotat omaan sponsoriisi, joka on perheenjäsen, sukulainen tai tuttava. Hän luottaa omaan sponsoriinsa, joka on hänen perheensä jäsen, sukulainen tai tuttava. Näin yhä uudestaan ylälinjaa eteenpäin, kunnes päästään tiimin johtajiin ja pääyhtiöön saakka. Alalinja ei ole alun alkaenkaan ymmärtänyt ideaa ja luottanut pääyhtiöön tai tiimin johtoon vaan siihen omaan sponsoriinsa. Hänen hyvää nimeään ja mainettaan on käytetty häikäilemättömästi hyväksi idean myymiseksi. Kun totuus alkaa vähitellen paljastua kaikessa kammottavuudessaan, tajuaa edustaja, ettei hän voi luottaa pääyhtiöön eikä tiimin johtajiin, koska ei tunne heitä eikä ymmärrä ideaa. Hän huomaa vain sen, ettei homma toimi niin kuin pitäisi, vaikka hän tekee kaikkensa sen eteen ja toimii tarkalleen annettujen ohjeiden mukaan. Hän joutuu lopulta tunnustamaan, ettei tämä työ ole häntä varten. Vaikka hän ei pitäisi itseään pääsääntöisesti petettynä ja huijattuna ihmisenä, niin olen valmis lukemaan ja mahdollisesti julkaisemaan hänen kertomuksensa. On vain hyvä, jos saamme lukea erilaisista kokemuksista ja ihmisten kohtalosta verkostomarkkinoijina.

Julkaisen myös sellaisten voittoa saaneiden ex-jälleenmyyjien todistuksen, jotka ovat nähneet alalla vallitsevan vääryyden, katuneet osallisuuttaan liiketoimintaan ja luopuneet asemastaan verkostossa.

Voit lähettää oman tarinasi osoitteeseen petteri piste haipola at kolumbus piste fi. Julkaisen vain sellaiset todistukset, jotka on lähetetty minulle sähköpostin tai perinteisen postin kautta, jotta voin edes vähän arvioida tarinan ja henkilön totuudellisuutta. Sinun ei tarvitse kertoa minulle nimeäsi. Ymmärrän, että tämä on kipeä asia ja monet haluavat salata henkilöllisyytensä.

Julkaisen myös verkostomarkkinoijan omaisten tai ystävien kertomuksia siitä, miten verkostomarkkinointi on vaikuttanut heidän ihmissuhteisiinsa ja talouteensa.

Omaa todistustani en laita, koska näin systeemin kulissien lävitse jo muutaman päivän jälkeen liittymisestäni, enkä myynyt ideaa aktiivisesti eteenpäin enää sen jälkeen. (SkyBiz) Useimmilla menee paljon kauemmin aikaa huomata, että heitä on petetty, tai että liiketoiminta ei kannata, vaikka miten kovasti yrittäisi.

Todistuksia ja kokemuksia verkostomarkkinoinnista

  1. Jari Vikman Antiverkosto.infon ylläpitäjän vipitön todistus
  2. Robert Tuovinen Kokemukseni Move Networks Oy:stä
  3. Kokemukseni Movesta (Espoo)

Julkaistu luvalla

Minun tarinani verkostomarkkinoinnissa

Olin työttömänä tuossa taannoin ja tietenkin halusin saada hieman lisätuloa kun työkin maistui tuolloin lähinnä puulta. Kaverini tuli repimään minut kotoa eräänä iltana eikä vielä tuolloin minulla ollut hajua mihin ollaan yleensä matkalla. No selvisihän se lopulta sekin ja tuossa ”käännytys tilaisuudessa”, joksi sitä myöhemmin nimitin, olikin paljon jo tuntemiani heppuja paikalla joten ajattelin tietenkin että mikäs siinä kun hekin täällä ovat. Estraadille astui liituraitapukuinen mies joka alkoi vaahtoamaan täysillä heti alusta asti ja kertoi yrityksen nimen joka oli Nefernet sekä oman surullisen tarinan eräästä kännykänkuorien valmistajasta joka päätti ottaa itseään niskasta kiinni, eräässä samanlaisessa tilaisuudessa kuin me nyt. Nefernethän oli silloin aivan uusi alallaan joten me olisimme ensimmäiset jotka pääsisivät tienaamaan uudella järjestelmällä ja sellaisilla tuotteilla joita ei verkostomarkkinoinnissa ennen oltu nähty. Kyseinen ”saarnamies” haukkui aluksi kaikki muut verkostoyritykset maan rakoon ja vakuutti tämän järjestelmän toimivuutta. Tuotteina oli Hi-Tech tuotteet. Tuotteisiin kuului mm. edulliset puheajat ( käyttäen omia servereitä jotka olivat aina alhaalla ), silloin edulliset ATK-tarvikkeet, edulliset lomamatkat, GSM tarvikkeet ym. ym. krääsää.

Palkkiojärjestelmäkin oli mielestäni erittäin hyvä joten helppoa rahaa oli tiedossa. Vain 2-3 h päivässä ja rahaa tulee kuukauden päästä ikkunoista ja ovista sisään, minua jopa kehotettiin että alempia seteleitä kannattaa käydä pöyhimässä kerran viikossa ettei ne pääsisi homehtumaan. Liityin siihen saman tien ja maksoin pitkälti yli 2.500 mk aloituspaketista joka sisälsi hirveän läjän A4 krääsää sekä näitä yrityksen puhelin kortteja joita käyttämällä piti saada yli puolet pois puhelin kuluista niin GSM sekä lankapuhelin liittymistä, niin ulkomaan kuin kotimaan lankapuheluista. Perus suomalaisena junttina päätin että kokeilen ensin ja aloitan sitten hirveän mainos kamppanjan jotta saisin sijoitukseni kuoletettua. Lisäksi sain ns. pään avattua Helsinkiin asti jossa sitten käytiin herätyskokouksissa kerran viikossa.

Niin, se oli aloitettaessa hyvä tuo palkkiojärjestelmä mutta mitä enemmän porukka rupesi tienaamaan, niin sitä mukaa säännöt muuttuivat ( viikon välein ) ja loppujen lopuksi tuloksena tuli ”paskat käteen” eli yläporras ( mikä majaili silloin Tampereella ja jotka olivat aloittaneet tämän nerokkaan kuppaus toiminnan ) tienasi mutta ne jotka sen todellisen työn teki, jäivät nuolemaan näppejään. Kummallisinta oli kuitenkin se että vasta 2-3 viikkoa liittymisen jälkeen tuli säännöksi sellainen että verkostossa olijalla pitää olla oma yritys, Toiminimi tai vastaava jotta palkkiot saataisiin maksettua. Tuota ei tullut silloin ennen liittymistä kenellekään mieleen mainita koska itse en olisi missään olosuhteissa, työtön kun olin, perustamaan toiminimeä tai mitään mikä liittyy omaan firmaan, koska silloin Työvoimatoimisto olisi pannut stopin silloisille liiton maksamille ansiosidonnaisille päivärahoille. Kovasti väitettiin että asiasta on periaatepäätös olemassa missä sanottiin että kun perustaa vain Verkostomarkkinointia varten yrityksen niin on oikein laki puolella että se ei vaikuta päivärahaan mitenkään. Tätä lakitekstiä tiedustellessani se luvattiin toimittaa minulle oikein kirjallisena. Toimitettiinhan se sitten parin kuukauden ja muutaman vihaisen puhelin soiton kuluttua. Tiedustelin asiaa työkkäristä ja menin into piukassa virkailijan juttusille asian tiimoilta, niin oli lähellä ettei se virkailija nauranut minua ulos sieltä, oli kuitenkin niin fiksu ja filmaattinen ( mikä on harvinaista ) ja tirskuen kuitenkin yritti selittää ja hoitaa homman loppuun ja ilmoittaa minulle suurempien naurunpurskahdusten lomasta että joko minua on huijattu tai sitten lakiteksti joka minulla oli mukana on väärennös. Hieman nolona ja tietenkin pyhää raivoa täynnä päätin penkoa asiaa oikein urakalla ja laskuun ( vaikka on ruma niin ei välttämättä tarvitse olla myös tyhmä), ja löytyihän se vastaus sitten kuitenkin ja suoraan rakkaasta internetistä, suomen lakisäädöstietopankin sivuilta missä on lakitekstit ja lakialoitteet aikojen alusta asti. Tämä nimenomainen lappu on lakialoite mikä ei ole mennyt läpi eduskunnassa joten voisin likipitäen väittää että minua on huijattu, ilmankos senkin toimittaminen kesti kun se piti ensin hakea jostain. Ensimmäisten palkkionmaksujen aika tuli sitten aikanaan jolloin rahojen piti tulla mikäli oli lähettänyt kopion kaupparekisteriotteesta toimistolle. Yllätys yllätys, myöskin minun pankkitiliä oli lihotettu ja olivat kuitenkin jotenkin ihmeellisellä tavalla maksaneet palkkiot vaikka ei olisi edes kuulunut, enhän ollut perustanut firmaa enkä lähettänyt rekisteriotetta. Hieman hämmentyneenä katselin summaa mikä oli tilillä 394,60 mk 1500 mk:sta, no tietenkin olivat ottaneet 60% päältä veroihin kun ei ollut sitä firmaa tullut perustettua, ajattelin. Katselin tuota myöskin verotiedoistani, utelias kun olin, mutta mitään mainintaa ei verottajalla ainakaan ollut tuollaisesta summasta, eli verottajalle asti ei tuo summa sitten kuitenkaan mennyt, liekö edelleen yläportaan kukkarossa vaiko pimeällä pankkitilillä Sveitsissä, tiedä sitä. Oikeastaan hyväkin niin koska työttömänä saan tienata 700 mk puhdasta ilman että se laskee päivärahaa, mutta kieltämättä hieman kyrsii ajatus että joku toinen, liituraitaan pukeutunut snobi rikastuu normaalin rivikansalaisen kustannuksella. Kustannuksista kun tuli puhe niin 6 kk:n aikana paloi rahaa kaikenlaiseen kuten matkoihin, kokoontumispaikkojen vuokriin, aktivointeihin ym. kulunkeihin 16.000 mk ja kuten jo mainitsin toiminnasta saadut tulot olivat 394,60 mk. Aika huono suhde kun rikastua näiden verkostokeisareiden mielestä piti jo kolmessa kuukaudessa. Lisäksi kulunkeihin ei ole laskettu käytettyä aikaa mikä meni matkoihin, Starttipaketin tekemiseen ym. juoksuihin ja unohtamatta massiivisia puhelinlaskuja. *Syynä tähän ei ole se että en olisi ollut aktiivinen, päin vastoin. Kilometrejä puolessa vuodessa Astran mittariin kertyi yli 50.000 km ja rahaa paloi jo polttoaineisiin sen verran että Niinistö hykerteli käsiään Arkadianmäellä.

Aluksi korttejakin meni kaupaksi ja joku pääsi jopa tienaamaan kyseisillä tuotteilla ( siihen asti kunnes sääntöjä muutettiin ) sekä myös tietokonepaketeilla joiden kaupittelemiseen minäkin alun perin innostuin. Olin lisäksi niin varma tietokonetuotteista että olipa neuvottelut verkostoyrityksen tytäryhtiön eli Fonecan kanssa siitä että pääsisin heille oppisopimuksella asentamaan tietokoneita sekä myymään niitä asiakkaille. Neuvotteluja käytiin kahdesti Turun oppisopimustoimiston sekä Fonecan edustajan kanssa ja asiat sovittiin siten että paperit allekirjoitetaan viikon päästä Tampereella. Viikon kuluttua ei soittoa kuulunut tapaamisesta joten soitin kyseiselle edustajalle ja kysyin tilannetta, mutta hänpä ilmoittikin tylyyn sävyyn että heillä ei ole aikaa. Eli sekin homma kusahti kintuille. Oppisopimustoimisto oli todella ihmeissään kun ilmoitin heille asiasta ja tuskin siihen yritykseen ainakaan enää edes tarjotaan ketään oppisopimuksella. Mutta toisin kävi, serverit joiden kautta piti puhelu tilata hirveällä numerosarjalla joka ei meinannut mahtua silloisten puhelimien näytölle kun merkkilimiitti tuli täyteen, olivat jatkuvasti joko ylikuormitettuja tai sitten ne eivät toimineet lainkaan. Korttien kanssa kävi sitten niin että ne palautuivat pikkuhiljaa myyjille takaisin koska ne eivät toimineet luvatulla tavalla mutta tietokonekauppa sen sijaan kävi hyvin. Eräskin kaverini otti option 20:stä isosta pentium tasoisesta koneesta niiden edullisuuden johdosta mutta verkostoyritys jostain syystä ei sitten kuitenkaan pitänytkään kiinni optioista koneisiin joten ne jäi toimittamatta.

Hauskinta oli kuitenkin Soneran liittymien edustus mistä piti paperien mukaan tulla tietty osa aina myyjän tilille kaikista kaupaksi saaduista liittymistä joka oli riippuvainen siitä kuinka paljon puhuttiin ( markoissa ) / liittymä. Itselle otin totta kait sellaisen ja emännällekin koska yhteensä puhuimme jatkuvasti kännykällä yli 1500 mk:n laskuja mistä piti tulla paljon omaan pussiin takaisin. No missään niitä ei kuitenkaan 5 kk:n aikana näkynyt. Sittemmin vaihdoin liittymän Teliaan joka on puheluissa huomattavasti edullisempi. Tietokoneet olivat toki laatutavaraa ja edullisia hinnaltaan, aluksi, koska olihan ne oikein IBM:n tehopelejä. Tällöin ne ongelmat vasta alkoivat. Ensinnäkin tietokonepaketteja meni kaupaksi niin paljon että toimitukset alkoivat tökkiä liiankin kanssa, lisäksi jostain syystä IBM:n konepaketteihin ei kuulunut CD asemaa joka nyt yleensä kuului konepakettiin kuin konepakettiin, milläs sitten asennat Windowssia jos kyseistä asemaa ei koneesta löydy. Tämän kyseisen puutoksen kyllä sai maksamalla yrityksen tilille 325 mk lisää ja viikon odotus. Ohjelmat kyllä tulivat ja tietenkin CD:nä joten jotenkin surkuhupaisa tilanne lähettää asiakkaalle repullinen asennus CD:tä ja konepaketti missä ei ollut CD asemaa. Lisäksi toimitus ajat olivat luvatun viikon sijasta joskus kuukauden ja joskus kävi myös niin että konetta ei kuulunut kuukaudenkaan sisällä, kävipä myös niin että konetta ei ole tähän päivään mennessä näkynyt ja tilauksesta on kulunut jo yli 2 vuotta, rahat kyllä kelpasivat kun jokainen tuote mikä tilattiin piti maksaa etukäteen. Eli n. 10.000 mk konepaketista mitä ei sitten koskaan tullutkaan. Yhden myymäni konepaketin monitori sanoi sopimuksen irti alle 2 kuukauden ja ilmoitin tietenkin Tampereelle asiasta koska myyjäfirman pitää hoitaa takuuhuollot / vaihdot. No kuinka arvata saattaa, ei se nyt ihan niin mennyt, ”eipä tietenkään”, ajattelin ja kysäisin että mitäs nyt asian kanssa tehdään oli vastaus että lähetä se monitori suoraan Scotchin tehtaalle ja maksa kulungit lähettämisestä sekä yritä väsätä jonkinlainen kirjeen tapainen englanniksi eli kuvaus viasta ( no hohhoh ). Tällä vanhalla koulu englannillako sekin oli pitänyt tehdä? Sanoin sitten jo asiakkaalle että pesen käteni koko jutusta, koska tämä menee liian vaikeaksi että tehköön monitorinsa kanssa mitä lystää, koska myyjä ei vastaa mistään muusta kuin rahastuksesta. Toiminta toisin sanoen alkoi vituttaan siihen malliin että menin suoraan Tampereen pääkallopaikalle mutta yllätys yllätys, lafka olikin suljettu jostain syystä.

No noiden servereiden sekä Nefernetin internetsivu palvelun toimimattomuudesta johtuen kehitimme kaverin kanssa ideaa että verkostoyritys aloittaisi hi-tech tuotteiden lisäksi kaupittelemaan www sivutilaa sekä siihen kuuluvia palveluita, eli ehdotimme ja teimme konseptin oman serverin perustamisesta, jota me kaverin kanssa ylläpitäisimme, ja tämä taas sijaitsisi Turun alueella. Nefernethän olisi ollut ensimmäinen verkostoyritys jolla olisi ollut oma www serveri, ainakin suomessa. Lisäksi siihen olisi kuulunut jokaiselle jälleenmyyjälle oma sähköposti jonne joukkopostin lähettäminen olisi ollut suorastaan yksinkertaista. Eli näin olisi ”alaportaat” saaneet reaaliaikaista tietoa suoraan omaan postilaatikkoon eikä viikkoa jäljessä niin kuin nykysysteemillä. Tuohon konseptiin olisi myös kylkiäisenä kuulunut IRC joten reaaliaikainen keskustelu tuolla olisi tavoittanut sen jänkhän miehenkin Utsjoelta jonka kanssa olisi tietenkin voinut vaihdella kuulumisia yms yms.

Tuo idea otettiin innolla vastaan yrityksessä kun kävimme esittelemässä asian oikein silloiselle pääjohtajalle mutta jostain syystä asia kuoli siihen. Kuulin myöhemmin että he olivat ikään kuin anastaneet idean meiltä ja kehitelleet sen niin että joku Helsinkiläinen yritys otti sen hoitoonsa. No tulos ei tosin ollut sen parempi kuin ennenkään joten siitä ei pahemmin vahinkoa tullut. Kuulimme myös että myyntiartikkeliksi tulee myöhemmin myös www sivut sekä lomaosakkeet. Lomaosakkeet tulivat ja eräiden herätyskokousten jälkeen tuote tuntui kyllä hyvältä. Omat silmäni sai aukeamaan setäni joka oli ”kiinnostunut” asiasta ja kerran kun asiasta tuli puhe niin pengotaanhan asiaa pintaa syvemmältä. Siinä sitä sitten laskettiin ja pähkäiltiin sedän keittiön pöydällä ja lopputuloksena oli, yllätys yllätys, erittäinkin kallis lomaosake jonka hinnalla saisi vuodessa 3 normaali pakettimatkaa eri puolille maailmaa. No tämän kauppaaminen jäi minulta siihen, rehellinen kun olen en voinut ruveta kusettamaan asiakkaita monen kymmenen tonnin osakkeilla samoin kuin kävi noiden puhelinkorttien kanssa. Ajattelin silloin että se täyttää petoksen tunnusmerkistöt täydellisesti. Totesin silloin että tämä ei ole rehellisen ihmisen liiketoimintaa lainkaan vaan suoraa kusetusta

Tovi kun tuosta kului niin Nefernetin liiketoiminta yllättäen vaihtoi omistajaa, liekö edellinen johtajisto saanut kupattua tarpeeksi rahaa kun toimintaa tuli mukaan porukkaa räjähdysmaisesti. Liiketoiminnan osti eräs Paraisilta kotoisin oleva liikemies jonka taustoista en sen kummemmin selittele enkä puutu hänen liiketoimintojensa pohdiskeluun kun en niistä mitään tiedä. (Nefernet vaihtoi sittemmin nimensä Image Collection Oy:ksi joka on tällä hetkellä selvitystilassa eli konkurssissa.) ( Uusi tieto ). ”Omistajan” vaihdoksen jälkeen tuotteisiin tuli lisää Vaasan Sähkön sähkösopimukset, aikakauslehdet ym. krääsää mitkä ei alkuperäiseen konseptiin kuuluneet, joten päätin silloin että tämä savotta on omalta kohdaltani ohi kun ruvetaan myymään kaikenlaista krääsää ihmisille sillä lehdenmyyjää ei minusta saa sitten tekemälläkään. Jos haluan myydä joskus lehtiä asiakkaille niin otan yhteyttä alan yritykseen missä järjestetään oikein koulutus sitä varten sekä puhelinkulut tulee firman puolesta, ei omasta pussista. Mitäköhän kaveritkin olisivat tuumanneet kun olisin soittanut että ” Jari tässä terve, nyt olis halpoja lehtiä tiedossa, pannanko tulemaan Avun vuosikerta? ”. Ne olisivat varmaan tilanneet Kupittaalta valkotakkiset miehet hakemaan minut pyöreään huoneeseen missä on kumimatot…:). Sähkösopimuksilla rikastuminen ainakin on hankalaa kaupunki olosuhteissa kun ja jos sähkön perii asunto-osakeyhtiö eikä sähkölaitos niin kuin maaseudulla ja omakotitaloissa. Oli mummot varmaan hämmästyneitä kun verkostomyyjä sai huijattua sähkösopimuksen sellaiselle alueelle missä paikallinen huolto perii maksut ja kuitenkin niin tapahtuu edelleen eikä ”halpaa” sähköä näy eikä kuulu. Lisäksi oli muitakin syitä tämän leikin lopettamiselle. Tein tuossa Exel:llä oikein ohjelman tuota varten ja yllätys yllätys, ei se niin halpaa olekaan kun luvattiin. Huomioon ei ole otettu lainkaan siirtomaksua minkä paikallinen yhtiö ottaa vaikka sähkö tulisikin muualta. Tuotakaan ei tietenkään tullut silloin mainittua. Hinta muodostuu kalliimmaksi kuin se että olisit ottanut sähkösi omalta sähköyhtiöltä. Lisäksi Vaasan Sähköstä kerrottiin kun asiaa tiedustelin että miksi ammattitaidottomat pellet saavat myydä näitä sopimuksia kun eivät niiden sisällöstäkään mitään tiedä, sieltä vastattiin että asiasta ei edes ole mitään tietoa ja sitä paitsi myyjä ei niitä sopimuksia saisi edes tehdä vaan heidän oma edustajansa joka tulee Turun alueellakin soitosta. Siis taas meitä kusetettiin ja mennen tullen.

No olen nyt seurannut sivusta tuon firman kehittymistä ja sille kävi niin kuin ennustin silloin kun aikakauslehdet tuli myyntiin, että perseelleen menee. Homma kuoli yhtä nopeasti kuin syntyikin ja vuoden 2000 lopussa, kuten arvata saattoi.

Kokemuksesta tiedän että tuo 2-3 tuntia / päivä ei riitä mihinkään jos meinaat tehdä bisnestä niin että se kannattaa. Itselläni meni joka päivä lähes 10 tuntia / päivä + Helsingin reissu kerran viikossa joka toi tunteihin lisää 20 h, eli viikon työtunnit olivat viikonloput mukaan lukien n. 80 h. Että mainio sivubisnes tosiaan. Missäköhän välissä sitä oikein työtäkin pitäisi tehdä? Varsinkaan kun tulot tuona puolena vuotena oli ne huimat 394,60 mk kun taas menot olivat ne 16.000 mk.

Miten päädyin Move edustajaksi?

Robert Tuovinen

Julkaistu luvalla

Lueskelin tässä sivustojasi ja ajattelin tässä laittaa oman tarinani siitä, miten päädyin MOVEn edustajaksi… hetkeksi aikaa.

Itse olin Movessa mukana n. 2vk, tällä move lainalla. Homma ei toiminut alkuunkaan niinkuin piti, tein listat tutuista jne ja sainkin pari tyyppiä alleni, mutta sponsorin hommaamina joten provikkaa ei tullut. Hyvin nopeasti tajusin että tällaista systeemiä tyrkyttämällä tutuille ja tuntemattomille saattaa itsensä vain huonoon maineeseen, onneksi se yks tuttu mikä tuli lyhkäriin missä näytti aika tuohtuneelta että toin hänet kuuntelemaan ymmärsi myöhemmin että minuakin on huijattu. 2 viikon jälkeen lähetin irtisanoutumiseni movelle, ei onneksi ehtinyt tulla fillaria eikä salkkua joten kauppakin jäi pitämättömäksi, eikä Move voi näin alkaa perimään 999?:tä, silti Move ei ole vieläkään poistanut minun extranet tunnuksia tai lähettänyt vahvistusta eroamiseeni.

Minun osallani tappiot jäi kahteen reissuun Lahdesta Kouvolaan kun 1. edustjasopimuksen teko. 2. kävin sponsorin tarjoamalla eventillä. Nyt olenkin varoittanut Movesta kavereille ja sukulaisille, etenkin kun olin Lahden ensimmäinen edustaja, joten on hyvät mahdollisuudet ainakin rajoittaa Moven kasvua Lahdessa, tosin täällä päin pyörii useita GNLD:n purkki/pesuaine kauppiata, tämäkin siis verkostomarkkinointia.

Miksi lähdin mukaan? Entinen vartijakouluttajani värväsi minut mukaan käyttäen härskisti omaa ”ns. rehellisen lain edustajan” mainetta ja onkin tiettävästi ikävä kyllä saanut Kouvola-Kotka alueella muutaman entisen oppilaan jäämään edustajaksi. Vielä kun itsellä tilanne oli että olin juuri jäämässä työttömäksi kun tämä värväri soitti: ”Olis yks tosi hyvä juttu tiedossa ja haluaisin saada tähän sunkin näkökannan”…

Kun soitin vähän ennen irtisanotumistani värvääjälleni että tiedätkö poliisi tutkinnasta mitään, sanoi tietävänsä ja kuulemma tekee vain hyvää Moven maineelle kun mitään laitonta ei sen toiminnasta löydy, että näin.

Verkostomarkkinointi pitäisi kyllä saada Suomessa paremmin tunnetuksi, tai lähinnä sen riskit ja taattu huijatuksi tuleminen, sillä nämä yrityset eivät hirveästi mainosta itsestään mitään ja on taatusti ihmisiä jotka eivät ole koskaan kuullutkaan mitään verkostomarkkinoinnista, edes sanaa ja nämähän ovat oikeata riskiryhmää, vieläkun se paras kaveri sattuu soittamaan…

Kokemus Movesta

Moi!

Luin kirjoitelmasi Move Networksistä, ja en voi muuta todeta kun että oli oikea päätös lopettaa toiminta 14 vuorokauden sisällä.

Tyhmänä tietysti maksoin 51 euron peruutusmaksu Morfukselle lainasta, mutta tämänkin ilolla, sillä tiesin vihdoinkin päässeeni vapaaksi Moven kahleista.

Hölmönä ja hyvänuskoisena kuvittelin kaverini (sponsorini) jo ansaitsevan hyviä summia kun kaikki myhäilivät tyytyväisinä kun kyselin että onko rahaa tullut. Liityin siis mukaan härdelliin, ja kun en useamman lyhkärin jälkeen saanut kavereita mukaan, ja huomasin kaverien välttelevän jo puheluitani, oli aika lyödä hanskat pöytään.

Eniten homma alkoi haiskahtamaan siinä vaiheessa kun huomasin että nämä ”vapaaehtoiset” koulutustilaisuudet ovatkin lähes pakollisia. Jatkuvasti soi puhelin ja pyydettiin eri koulutuksiin ja tapaamisiin. Piti pukeutua hienosti ja ei saanut puhua alalinjalle mikäli meni huonosti.

Kaveri (ex-sponsori) on ollut jo muutaman kuukauden toiminnassa mukana, ja vielä ei ole mitään ansainnut. Rahaa on kyllä palanut kiitettävästi. Heti eroamisen jälkeen tuli kavereiden kanssa naurettua toiminnalle, ja vieläkin osa kavereista selkeästi välttelee tätä nykyistä Move-kaveria, ja todennäköisesti välttely jatkuu kunnes kaveri eroaa toiminnasta, sillä jokaista puhelinsoittoa seuraa mainospuhe Movesta, ja tästä uudesta ”Shop2Earn” -vaiheesta.

Englanniksi

Vuonna 2005 oli netissä luettavana ja katseltavana englanninkielellä NBC Datelinen dokumentti Amway/ Quixtarin toiminnasta. Lääketieteen tohtori Vicki Mack menetti miehensä Lindyn kanssa 35 000 dollaria bisnekseen ennen kuin tulivat järkiinsä.

Katso englanninkielinen video: (Pituus 21 min. 38 sek., Julkaisija: Dateline NBC-TV)
http://cpserverp4.com/bo/dateline_quixtar.wmv

Lisätietoja: http://dateline.msnbc.com
”In pursuit of the almighty dollar” by Chris Hansen
Löydät sivuston käyttämällä hakua ja kirjoittamalla hakusanaksi `Quixtar´.