Ylpeys ja ahneus verkostomarkkinoinnissa

23.10.2005 Kirjoittanut Petteri Haipola

Ihmisen luontainen ylpeys estää häntä tunnustamasta, että ”minua vedettiin linssiin”. Niin sairasta kuin se onkin, nämä huijatut uskovat mieluummin huijareita, jotka sysäävät syyn epäonnistumisesta heidän harteilleen.

Huijatuksi tuleminen ei ole kiinni ihmisen sosiaalisesta asemasta, koulutuksesta tai älykkyydestä. Huijattujen joukossa on akateemisesti koulutettua väkeä, joilla on hyvät työpaikat lääkäreinä, asianajajina jne. Silti voidaan sanoa, että ”omaa tyhmyyttään he lankesivat”. Viisaskin ihminen voi tehdä tyhmyyksiä.

Verkostomarkkinointi iskee säälimättä ihmisen tyytymättömyyteen ja vetoaa hänen rahanhimoonsa, ahneuteensa. Ahneus on perinteisesti mielletty synniksi ja pahaksi asiaksi, mutta verkostomarkkinoinnnissa siitä on tullut ihanne, tavoiteltu asia. Motiivi toiminnalle on raha, jolla saadaan ”taloudellinen riippumattomuus ja lisää vapaa-aikaa perheen sekä harrastusten parissa.” Yksi erityisen paha piirre verkostomarkkinoinnissa on se, että siihen uskovat ihmiset eivät arvosta perinteistä palkkatyötä. Amway kultissa on huudettu massatapahtumassa yhteen ääneen: ”Freedom! Flush that stinking job!” Suomeksi: ”Vapaus! Vessan pytystä alas se haiseva työ!” (Lähde: Chris Hansen, MSNBC-TV Dateline, ”In persuit of the almighty dollar”. http://msnbc.msn.com/id/4375477/)

On surullista, etteivät poliitikot ymmärrä, miten suuresta ongelmasta verkostomarkkinoinnissa on kysymys. Sitä harjoittavat ihmiset kiertävät veroja, levittävät ideologiaa, joka opettaa kansalaisia halveksumaan kokopäivätyötä, vahingoittaa ihmissuhteita ja riistää rehellisten ihmisten rahan sekä ajan petollisen järjestelmän kautta. Kun verkostomarkkinoija on kuunnellut tarpeeksi kauan hypetystä motivointikaseteilta sekä videoilta ja osallistunut seminaareihin sekä erilaisiin koulutustapahtumiin, niin hänen arvomaailmansa ja mielenlaatunsa muuttuu huonompaan suuntaan. Hänestä tulee aivopesty kultin jäsen, verkostouskova, jolle raha merkitsee enemmän kuin ihmissuhteet ja korkea moraali.

Joku on viisaasti sanonut: ”parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia!” Et voi ostaa rahalla rakkautta, ystävyyttä ja mielenterveyttä. Mutta jos olet rahanhimoinen, niin menetät helposti nämä kaikki.

Petteri Haipola, 23.10.2005